De Nijmeegse Pompekliniek heeft maandagmiddag maatregelen aangekondigd naar aanleiding van een derde ontsnapping van een tbs'er in ruim een maand tijd. Vanaf woensdag wordt het verloftraject weer opgestart, voorlopig met dubbele begeleiding.

Afgelopen weekend werden de geplande verloven al geannuleerd tot en met maandag. De kliniek heeft nu besloten om de verloven pas woensdag weer door te laten gaan, met uitzondering van noodzakelijke medische verloven.

Afgelopen vrijdagmiddag verdween een tbs'er per fiets tijdens zijn begeleid verlof. Het gaat om zedendelinquent Ronald van Z. De politie is nog steeds op zoek naar de man en verspreidde dit weekend zijn signalement.

Volgens zijn advocaat Job Knoester is Van Z. niet acuut gevaarlijk. De twee hebben sinds vrijdag nog geen contact gehad. Ook de Pompekliniek liet eerder al weten dat de ontsnapte cliënt "een laag risicoprofiel" heeft.

Kliniek start onafhankelijk onderzoek naar ontsnapping

Begin september ontvluchtte ook al een tbs'er uit de kliniek door een raam te forceren en over een hek te klimmen, aldus Omroep Gelderland. Halverwege diezelfde maand ontsnapte een andere man tijdens zijn begeleid verlof.

De kliniek kondigde zondag al een onafhankelijk onderzoek aan. "We doen er alles aan om incidenten te voorkomen, maar deze zijn niet volledig uit te sluiten. Maar drie op een rij is te veel." Ook de burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls maakt zich zorgen. Hij zei afgelopen zaterdag in een reactie snel maatregelen te willen omtrent begeleid verlof.

De Pompekliniek gaat daarnaast deelnemen aan de proef van het ministerie van Justitie en Veiligheid om cliënten te voorzien van een enkelband tijdens verlof. De proef start naar verwachting 1 december en zal twee jaar gaan duren.

Naast de Nijmeegse kliniek doen nog vier andere forensisch psychische centra mee: Van Mesdag (Groningen), Kijvelanden (Poortugaal), De Oostvaarderskliniek (Almere) en De Rooyse Wissel (Oostrum).