Honderden klimaatactivisten van de actiegroep Extinction Rebellion blokkeren maandagochtend de Stadhouderskade in Amsterdam, de weg voor het Rijksmuseum. Op die weg hebben ze een kamp van zo'n vijftig tenten gebouwd. De politie is rond 9.00 uur begonnen demonstranten aan te houden.

De demonstranten liggen op de grond en hebben zich arm in arm aan elkaar vastgetekend. De politie probeert te actievoerders aan te sporen zelf weg te gaan en is begonnen mensen aan de randen van de groep op te pakken en in busjes te stoppen.

Rond 11.00 uur waren er volgens de politie inmiddels vijftig mensen aangehouden. Tegen 10.00 uur meldde zich echter een nieuwe groep demonstranten die een eindje verder op de Stadhouderskade een nieuw 'front' vormde. Het gaat om een groep van zo'n tweehonderd mensen.

De demonstranten scanderen en zingen leuzen als "we doen dit voor onze kinderen". Ook beklemtonen ze dat ze geweldloos protest voeren. De politie grijpt nog niet hard in.

Live: Activisten scanderen leuzen bij klimaatprotest Amsterdam
Live: Activisten scanderen leuzen bij klimaatprotest Amsterdam

Demonstranten volgden cursus geweldloos actievoeren

Aan beide kanten van het tentenkamp vormen de actievoerders een linie over de volledige breedte van de weg. Er wordt gezongen en gedanst, er is een drumband en de actievoerders doen aan yoga op de weg.

Veel demonstranten hebben eerder workshops gevolgd over geweldloos actievoeren en wat zij moeten doen als ze worden opgepakt. Het is een gezamenlijk initiatief dat in meerdere landen plaatsvindt.

Ook in Londen, Berlijn en Parijs zijn honderden activisten actie aan het voeren. In deze steden heeft de politie maandagochtend ook tientallen klimaatmarsers aangehouden.

De demonstranten in Amsterdam hadden, net als hun collega's in Londen, een boot bij zich om de blokkade kracht bij te zetten. Maar deze is maandagochtend in beslag genomen door de politie.

'Politiek moet eerlijk zijn over klimaatproblemen'

De actiegroep wil dat de overheid de waarheid vertelt over klimaatveranderingen. Volgens de demonstranten erkent Den Haag niet dat "we in een klimatologische noodtoestand verkeren" en handelt de overheid daar ook niet naar.

Daarnaast moet de CO2-uitstoot in Nederland binnen vijf jaar tot nul zijn gereduceerd. Het doel van de overheid is nu om dit doel binnen dertig jaar te bereiken; in de klimaatwet staat dat de reductie in 2030 met 49 procent moet zijn teruggebracht ten opzichte van 1990.

Ook moet er een zogenoemde 'Burgerkamer' komen die erop toeziet dat er een 'Deltaplan Klimaat' komt en dat de plannen ook worden doorgevoerd.

Politie pakt klimaatactivisten op voor het Rijksmuseum
55
Politie pakt klimaatactivisten op voor het Rijksmuseum

Demonstratie was verboden door burgemeester

De actie was door de driehoek (burgemeester, justitie en politie) in Amsterdam verboden. De actievoerders mochten van de gemeente wel demonstreren op het Museumplein.

Inmiddels zijn enkele demonstranten aangehouden, meldt een woordvoerder van de politie aan NU.nl. Het precieze aantal is niet bekend. Ook zijn enkele attributen in beslag genomen, zoals etenswaren en plastic buizen die de actievoerders gebruikten om een ketting te vormen.

De Mobiele Eenheid is aanwezig

De Mobiele Eenheid (ME) van de politie is in groten getale aanwezig. Er zijn zeker vijftien ME-busjes. Bij de ingang van de tunnel onder het Rijksmuseum staat politie te paard. De politie heeft de actievoerders verzocht de weg te verlaten, maar vooralsnog blijven zij de Stadhouderskade blokkeren.

De driehoek stond de actie niet toe uit vrees voor wanordelijkheden. "U blokkeert ook de nooduitgangen van het Rijksmuseum. Bovendien is de Stadhouderskade een calamiteitenroute en kunnen door uw actie aanrijtijden van nood- en hulpdiensten vertraagd raken", schreef burgemeester Femke Halsema in een brief aan de actievoerders.

De actievoerders blijven de weg blokkeren. (Foto: NU.nl/Michael Royall)