Voor het eerst in tien jaar is er een stijging van het aantal mensen dat zich heeft laten vaccineren tegen de griep, meldt het ministerie van Volksgezondheid donderdag.

In 2018 liet 51,3 procent van de mensen die werden opgeroepen zich vaccineren tegen de griep. In 2017 was dit nog 49,9 procent.

Staatssecretaris Blokhuis noemt het nieuws "een kleine stap, maar wel een stap in de goede richting als je je bedenkt dat ruim 50.000 meer mensen de prik hebben opgehaald dan het jaar ervoor".

Mensen die ziek zijn en grote problemen kunnen krijgen door de griep worden opgeroepen om een griepprik te nemen. De komende maanden kunnen zo'n 6 miljoen mensen weer gratis de griepprik ophalen bij de huisarts.

Afgelopen juni maakte het RIVM bekend dat de landelijke vaccinatiegraad stabiliseert na een daling. Om de totale vaccinatiegraad weer te laten stijgen, is Blokhuis bezig met meerdere acties, waaronder de vaccinatiealliantie. Hierin komen verschillende kennisgebieden samen om kennis te delen en plannen te maken om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen.