Duizenden boeren zijn dinsdag naar Den Haag gekomen om te demonstreren. Ze zijn het zat dat er een negatief beeld over boeren wordt geschetst. Het officiële programma op het Malieveld was om 15.00 uur afgelopen. Tegen 17.00 uur hadden de meeste boeren Den Haag inmiddels verlaten, waardoor het op de snelwegen opnieuw druk werd.

[Dit liveblog is gesloten]
  • Zo'n tienduizend boeren protesteren dinsdag in Den Haag
  • Ze zijn negatieve berichtgeving over hun sector zat
  • Minister Carola Schouten heeft de boeren toegesproken: 'Geen halvering van veestapel'
  • Eerste boeren weer vertrokken vanaf Malieveld
  • Veel beveiliging en politie. Ook wegen afgesloten in de binnenstad van Den Haag en rondom het Binnenhof
  • ANWB verwacht vroege en drukke avondspits. Ook drukste ochtendspits ooit met 1.136 kilometer file
dinsdag 1 oktober 2019 om 15:44
Met de voorgaande reactie van de organisatie zijn we aanbeland bij het einde van onze berichtgeving in dit liveblog. Hartelijk dank voor je aandacht en voor de vragen, opmerkingen, foto's en video's die we van jullie hebben ontvangen.

De perikelen rond de drukke avondspits volgen we in een apart nieuwsbericht. Dat kun je hier vinden.

Een fijne avond toegewenst!
dinsdag 1 oktober 2019 om 15:36
Bart Kemp, veehouder en een van de initiatiefnemers, is tevreden over het verloop van het boerenprotest. "De dag is prima gelopen: goeie sfeer, geen toestanden. We hebben onze boodschap goed overgebracht en ik heb geen boer gehoord die niet tevreden naar huis is gegaan. We zijn ook blij met de steun die we ontvingen van burgers en politici."

Over de inzet van de gemeente Den Haag en de politie ter plaatse is hij minder te spreken. "De politie en de burgemeester hadden het allemaal niet zo onder controle. Afspraken werden niet nagekomen. Zo zouden boeren die met de tractor naar het strand van Scheveningen kwamen daar worden opgevangen en met pendelbussen naar het Malieveld worden gebracht, maar daar was geen sprake van. Ik heb een woordvoerder van burgemeester Krikke aan de telefoon kunnen krijgen, maar de politie nam niet op. Staatsbosbeheer, dat het Malieveld beheert, was ook zeer ontstemd."
dinsdag 1 oktober 2019 om 15:23
Terugrijdende trekkers zorgen voor kleine files op de A12 richting Gouda, meldt onze verslaggever Job van der Plicht. Hij merkt op dat de trekkercolonnes van vanochtend door de politie werden begeleid, maar tijdens de terugtocht niet. Dat is precies wat de ANWB eerder vandaag verwachtte: de terugreis is niet in dezelfde mate gecoördineerd als de heenreis en vindt meer verspreid plaats.

Het levert een apart beeld op, zegt Van der Plicht: voertuigen die 25-40 km/u rijden op de rechterrijbaan en worden ingehaald door voertuigen die 120 km/u rijden.
dinsdag 1 oktober 2019 om 15:21
Ruim 20.000 mensen kwamen vandaag naar het Malieveld om te demonstreren, schat de organisatie van de betoging.
dinsdag 1 oktober 2019 om 14:58
Op het Malieveld staan inmiddels nog maar enkele tientallen tractoren. De meeste boeren hebben de Hofstad inmiddels verlaten. Hierdoor is het op de snelwegen opnieuw druk. Volgens de ANWB stond er tegen 17.00 uur al zo'n 550 kilometer file in het land, deels ook door de regen en ongevallen.
dinsdag 1 oktober 2019 om 14:43
Ook in Groningen voeren boeren actie. Ze delen boerderijdrop uit aan reizigers bij het hoofdstation van de stad.
dinsdag 1 oktober 2019 om 14:22
Bedrijven die betrokken zijn bij de blokkades die door gemeente en veiligheidsdiensten zijn opgeworpen om de protesten in goede banen te leiden krijgen flink wat kritiek van het publiek over zich heen. Dat geldt ook voor ondernemingen die niet betrokken zijn, meldt transport-, sloop- en bodemsaneringsbedrijf Jan Knijnenburg B.V. op Facebook. 

"Na een dag lang een soort publieke tuchtiging te hebben moeten doorstaan via Facebook, Twitter, email en telefoon, hierbij onze kant van het verhaal", schrijft het bedrijf in een verklaring op Facebook. "Wij zijn op geen enkele manier betrokken bij de mobiele wegblokkades die in het kader van het boerenprotest in Den Haag zijn uitgevoerd."

Jan Knijnenburg B.V. laat verder weten dat er foto's op sociale media circuleren die zouden wijzen op betrokkenheid van het bedrijf. Die zijn van "andere evenementen op andere locaties en op andere dagen", aldus de verklaring.
dinsdag 1 oktober 2019 om 14:09
De eerste trekkers zijn weer op weg terug, meldt Rijkswaterstaat. Met name op de A12 en A4 is het langzaam rijden. De avondspits is op dinsdagen vaak druk. Het boerenprotest en het slechte weer in het midden en zuiden van het land zullen die drukte naar verwachting verder doen toenemen.
dinsdag 1 oktober 2019 om 13:11
Ook de verkeersinformatiedienst van Rijkswaterstaat waarschuwt voor een "zeer zware" avondspits. Vooralsnog staat er 25 kilometer aan file.
dinsdag 1 oktober 2019 om 12:58
De eerste boeren keren weer terug naar huis, maar rijden wel in tegengestelde richting de Koningstunnel in. (Foto: Regio15)
dinsdag 1 oktober 2019 om 12:41
Tjeerd de Groot (D66), die  eerder in een interview pleitte voor de halvering van de veestapel, heeft net een reactie gegeven. Hij werd, net als Klaver, uitgejouwd door de boeren en later onderbroken door een andere spreker.

De uitspraak van De Groot was voor veel boeren de laatste druppel die de spreekwoordelijke emmer deed overlopen.
dinsdag 1 oktober 2019 om 12:29
Carola Schouten: 'Wat mij betreft komt er geen halvering van de veestapel'
Carola Schouten: 'Wat mij betreft komt er geen halvering van de veestapel'
dinsdag 1 oktober 2019 om 12:28
Ook GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver heeft een toespraak gehouden, maar hij was amper te verstaan. Waar de boeren eerst nog respectvol luisterden naar minister Schouten, werd Klaver uitgejoeld.
dinsdag 1 oktober 2019 om 12:11
De ANWB verwacht een drukke en vroege avondspits als gevolg van het boerenprotest in Den Haag. Ook slecht weer en de gebruikelijke drukte op dinsdag dragen bij aan een forse spits.

"Ze zijn daar nu gekomen, maar ze moeten natuurlijk nog terug", aldus een woordvoerder van de ANWB. Het programma zou rond 15.00 uur afgelopen moeten zijn, waarna alle betogers weer de weg op zouden gaan. Die terugkeer kan zorgen voor een vroege avondspits. Het is nog niet bekend hoe de terugtocht van trekkers zal verlopen.

De woordvoerder meldt dat als de trekkers gespreid teruggaan, dat minder drukte zal opleveren dan wanneer ze in colonnes terugrijden. "Maar daar hebben we natuurlijk geen invloed op." Daar komt bij dat er slecht weer is voorspeld voor tijdens de avondspits en daarnaast zijn dinsdagen volgens de ANWB meestal druk.

De politie laat desgevraagd weten dat er nog geen plannen bekend zijn voor het begeleiden van de trekkers uit Den Haag. Later op de dag zal de politie met de gemeente in overleg gaan, waaruit mogelijke plannen voor verkeersgeleiding moeten komen.
dinsdag 1 oktober 2019 om 12:01
Naar schatting staan er zo'n vier- tot vijfhonderd trekkers op het Malieveld. (Foto: Pro Shots)
dinsdag 1 oktober 2019 om 11:55
Het is aardig druk op het Malieveld. (Foto: Pro Shots)
dinsdag 1 oktober 2019 om 11:37
"Boeren die boer willen blijven en hun bedrijf willen doorgeven aan hun dochters en zonen moeten dit kunnen blijven doen. Ik wil jullie daarbij helpen, zodat jullie klaar zijn voor de toekomst. Jullie zijn met velen hierheen gekomen en zijn gehoord en gezien. Wat mij betreft: blijf dat doen!", aldus Schouten.
dinsdag 1 oktober 2019 om 11:36
De minister vindt onder meer dat er meer waardering voor de boeren moet komen. Ook stelt ze, dat zolang zij minister is, dat er geen halvering komt van de veestapel. Op deze opmerking reageren de boeren met geklap en gejuich. "Ik ben trots op jullie en jullie mogen trost zijn op jullie zelf."
dinsdag 1 oktober 2019 om 11:34
"Beste mensen, dit is wat een appje kan veroorzaken en het heeft een enorm effect gehad. Wat een enorme opkomst. Nederland kan niet om jullie heen. Jullie zijn hier om jullie te laten horen en ik ben hier om naar jullie te luisteren en een hart onder de riem te steken. Ik begin bij waardering, die ontbreekt vaak, te vaak. Er wordt vaak over jullie gesproken, maar ik wil in gesprek met jullie. Jullie zorgen voor ons dagelijkse voedsel. Ik zie hoe jullie elke dag keihard werken en uit eigen ervaring weet ik hoe hard het is om te werken op een boerderij en hoe mooi dit is", begint minister Schouten.
dinsdag 1 oktober 2019 om 11:28
Bart Kemp heeft een USB-stick met de eisen van de boeren overhandigd aan minister Schouten. Ook heeft ze een stuk kaas gekregen. Ze zal nu de boeren toespreken.
dinsdag 1 oktober 2019 om 11:26
Een van de woordvoerders van de boeren, Bart Kemp, spreekt nu minister Schouten toe.

"We staan hier met duizenden boze boeren en een groot deel van de Nederlandse bevolking steunt ons. Want wat heeft u er een puinhoop van gemaakt. U heeft met uw beleid het grootste boerenprotest in de geschiedenis veroorzaakt. Nog nooit was de regelgeving zo ingewikkeld als nu. We zijn er klaar mee. Vindt u het normaal dat we als milieuvervuiler en dierenmishandelaar worden weggezet, terwijl we voor uw voedsel zorgen?", aldus Kemp.

"Wij willen verandering en verbinding tussen burger en boer. Evenwicht in het debat. We eisen een complete en blijvende herverering van de agrarische sector", gaat hij verder.
dinsdag 1 oktober 2019 om 11:12
Het programma op het Malieveld is van start. De boeren worden welkom geheten.

Ze reageren met geklap en getoeter.
dinsdag 1 oktober 2019 om 10:34
Een sfeerimpressie
Malieveld afgeladen met toeterende trekkers
Malieveld afgeladen met toeterende trekkers
dinsdag 1 oktober 2019 om 10:33
De driehoek (burgemeester, politie en OM Den Haag) deelt mee dat er nog steeds trekkers aankomen bij het Malieveld, maar dat daar niet meer kan worden geparkeerd. "Wij worden begeleid naar een opstelplaats in de buurt. Ook vanuit het openbaar vervoer stromen nog mensen toe", aldus een woordvoerder. 

Zoals het er nu uitziet, kan het programma zoals gepland om 13.00 uur van start.
dinsdag 1 oktober 2019 om 10:30
Het Malieveld staat vol met trekkers. (Foto: NU.nl/Michel van Bommel)
dinsdag 1 oktober 2019 om 10:28
Om 13.00 uur begint het officiële programma op het Malieveld. Bart Kemp, woordvoerder van Agractie, zal dan aftrappen met een welkomstwoord. 

Om 13.30 uur zal minister Carola Schouten een reactie geven, waarna er meerdere toespraken volgen van belangengroepen. Ook zullen Kamerleden ingaan op stellingen. 

Van 15.00 tot 16.30 uur is er tijd voor informele gesprekken met een hapje en drankje.
dinsdag 1 oktober 2019 om 09:59
Ook de kinderen van basisschool CNS Ommerkanaal doen mee aan het protest.
Kinderen rijden op speelgoedtrekkers in protestoptocht
Kinderen rijden op speelgoedtrekkers in protestoptocht
dinsdag 1 oktober 2019 om 09:58
Een woordvoerder van het protest schat dat er inmiddels zo'n vier- tot vijfhonderd trekkers op het Malieveld staan.