De gemeente Rotterdam heeft onverantwoorde grote risico's genomen met het Warmtebedrijf, waardoor de financiële schade voor de gemeente waarschijnlijk oploopt tot honderden miljoenen euro's. Bovendien heeft het college de gemeenteraad onjuist geïnformeerd over de risico's, meldt de NOS.

Dat concludeert de Rekenkamer in Rotterdam na onderzoek naar de verhouding tussen het Warmtebedrijf en de gemeente. Het rapport wordt dinsdag pas gepubliceerd, maar is maandag al ingezien door de omroep.

Uit het rapport blijkt dat het Rotterdamse stadsbestuur de gemeenteraad meermaals onvolledig heeft geïnformeerd over financiële tegenvallers en andere negatieve ontwikkelingen.

Daarnaast heeft het college te veel risico's genomen om het noodlijdende Warmtebedrijf te redden. De gemeente heeft tot nu toe 73,5 miljoen euro geïnvesteerd in het Warmtebedrijf en staat voor 104 miljoen euro garant. Deze bedragen is de gemeente hoogstwaarschijnlijk kwijt, schrijft de NOS.

Het Warmtebedrijf werd dertien jaar geleden opgericht om de overtollige hitte uit de Rotterdamse haven te gebruiken voor de verwarming van zo'n half miljoen huizen in de stad.

Warmtebedrijf kampt al snel met problemen

Het project liep echter al gauw tegen problemen aan en de verliezen van het Warmtebedrijf liepen in de tientallen miljoenen. Dit kwam onder meer doordat het project een hoog tarief hanteerde voor het aftappen van warmte bij partner en afvalbedrijf AVR.

Om het hoofd boven water te houden met het miljoenenverlies, wilde het Warmtebedrijf, in samenwerking met Nuon, zijn diensten uitbreiden met een pijplijn naar Leiden. Daarmee zou warmte worden geleverd aan dertienduizend huizen in de Sleutelstad. De aanleg van de pijplijn ligt echter inmiddels geheel stil.

Rekenkamer: 'Contract met Nuon onverantwoord'

Volgens de Rekenkamer heeft het college onverantwoorde risico's genomen door aan te sturen op een contract met Nuon, terwijl het op dat moment nog niet duidelijk was hoe de leiding zou worden gefinancierd.

In de gemeenteraad van Rotterdam lijkt, volgens de NOS, een meerderheid te zijn voor een raadsenquête.