Naar schatting namen vrijdag zo'n 35.000 mensen, voornamelijk jongeren, deel aan een mars door Den Haag voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Met de grote protestactie eindigde vrijdag de actieweek voor een beter klimaat.

"De opkomst is totaal boven verwachting, echt gigantisch", vertelt de woordvoerder.

Rond 16.30 uur kwam de mars ten einde. De politie laat weten in verband met het einde van de protestactie grote drukte bij station Den Haag Centraal te verwachten.

Zoals gepland, werd vrijdag rond 13.00 uur verzameld op de Koekamp. "De eerste mensen moesten al om 13.10 uur vertrekken omdat er geen plek meer was", aldus de organisatie. De tocht zou eigenlijk om 13.45 van start gaan.

"De politie heeft ons geïnstrueerd om de mensen op te roepen om niet meer terug te gaan naar de verzamelplek (de Koekamp, red.), maar door te lopen naar het Malieveld omdat hier meer ruimte is."

De meeste activiteiten, waaronder verschillende speeches en een dj-optreden, zouden in eerste instantie plaatsvinden op de Koekamp. Deze zijn afgelast omdat ze niet op het laatste moment naar het Malieveld verplaatst konden worden.

Compilatie: Nederland schaart zich bij 'klimaatstakers'
127
Compilatie: Nederland schaart zich bij 'klimaatstakers'

Actie in Den Haag onderdeel van wereldwijde klimaatweek

De actie in Den Haag staat niet op zichzelf. Over de hele wereld wordt al een week lang actiegevoerd voor een beter klimaatbeleid. Afgelopen vrijdag deden honderdduizenden mensen mee met de staking.

De protesten werden gehouden in aanloop naar de klimaattop van de Verenigde Naties in New York van afgelopen maandag. De top begon met een speech van de zestienjarige klimaatactivist Greta Thunberg, die zich al meer dan een jaar inzet voor een beter klimaatbeleid.