Rookruimtes in restaurants, cafés en andere horecagelegenheden zijn definitief verboden, heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. Dat betekent dat rookruimtes per direct moeten sluiten, maar het verbod wordt voorlopig nog niet gehandhaafd.

Clean Air Nederland (CAN) wint hiermee de zaak tegen de Nederlandse Staat, die in 2016 werd aangespannen. De Staat was na een hoger beroep in cassatie gegaan bij de Hoge Raad, de hoogste rechter van Nederland.

Sinds de invoering van het rookverbod in de horeca in 2008 waren rookruimtes de enige plekken waar rokers binnen een horecagelegenheid een sigaret konden opsteken.

Volgens CAN staat dit uitzonderingsbeleid haaks op een overeenkomst van de mondiale gezondheidsorganisatie WHO over het bestrijden van tabaksgebruik, een kaderverdrag waar Nederland zijn handtekening onder heeft gezet. Hier heeft de organisatie nu gelijk in gekregen.

De uitspraak gaat in tegen de plannen van het kabinet. Volgens het preventieakkoord van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) was het de bedoeling om het verbod op rookruimtes per juli 2022 in te voeren. Hierdoor zouden horecagelegenheden langer de tijd hebben om over een geschikte oplossing na te denken.

Stoppen we wel echt met roken?
90
Stoppen we wel echt met roken?

Verbod voorlopig nog niet gehandhaafd

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt de uitspraak een "klap in het gezicht voor horecaondernemers". Volgens de brancheorganisatie gaat de uitspraak horecaondernemers veel geld kosten omdat ze verplicht worden hun zaak te verbouwen.

In een brief aan de Tweede Kamer laat Blokhuis weten met KHN en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in gesprek te willen gaan, zodat hij mogelijk in oktober helderheid kan bieden over de gevolgen.

Tot die tijd vindt er geen handhaving door de NVWA plaats. "Handhaving van het verbod is praktisch niet van de ene op de andere dag in gang te zetten", aldus Blokhuis in de brief.