Nieuwbouwprojecten liggen stil, de Formule 1-race op Zandvoort kampt met problemen en de aanleg van windmolenparken dreigt niet door te gaan. De stikstofuitspraak van de Raad van State (RvS) heeft grote gevolgen en roept veel vragen op. Wat wil jij graag weten over dit dossier?

Stuur jouw vraag in

NU.nl wil jouw vragen graag beantwoorden. Op ons reactieplatform NUjij onder dit artikel kan je al je vragen over stikstof en de stikstofuitspraak kwijt.

Zie je jouw vraag al staan? Geef hem dan respect met het duimpje, zo weten we dat dit een populaire vraag is. De redactie zal de populairste vragen proberen te beantwoorden in een nieuw artikel.

Wat is er ook alweer aan de hand?

In de buurt van beschermde natuur, zogenoemde Natura 2000-gebieden, mag alleen gebouwd worden als er maatregelen worden genomen zodat de stikstofuitstoot niet toeneemt. Stikstof is namelijk schadelijk voor de biodiversiteit.

Via het in 2015 ingevoerde Programma Aanpak Stikstof (PAS) kunnen maatregelen worden genomen om de uitstoot binnen de perken te houden. Daarmee mag bij de aanleg van bijvoorbeeld een snelweg een voorschot worden genomen op maatregelen om stikstof terug te dringen

De RvS heeft nu een streep door het PAS gezet. De toestemming vooraf is in strijd met Europese wetgeving en mag niet meer, oordeelde de hoogste bestuursrechter.

Stuur hier jouw vraag in