Het proces tegen de voortvluchtige Ridouan T. en medeverdachten van liquidaties is dinsdag voortgezet onder zware beveiliging. Rondom de zittingszaal bij Schiphol waren vele zwaarbewapende marechaussees te zien.

Pers en publiek worden geweerd bij de zaak vanwege de liquidatie van strafrechtadvocaat Derk Wiersum vorige week.

Voor journalisten is bij het Justitieel Complex Schiphol een persvak ingericht op afstand van de zittingszaal. Advocatenkantoor Ficq & Partners, dat enkele verdachten in de zaak-Ridouan T. bijstaat, heeft de rechtbank "namens hun cliënten" dinsdagochtend uitdrukkelijk verzocht om alsnog bijzondere toegang te verlenen aan pers. Dit verzoek is afgewezen.

De NOS meldde dinsdagochtend op basis van bronnen dat tientallen personen rondom de zaak-Ridouan T. sinds de liquidatie beveiligd worden. Het zou gaan om twintig tot dertig betrokkenen, voornamelijk rechters en officieren van justitie.

Zwaarbewapende marechaussees ingezet bij proces-Taghi
63
Zwaarbewapende marechaussees ingezet bij proces-Taghi

Mensen krijgen hele dag persoonsbeveiliging

De ingrijpendste maatregel is dat mensen 24 uur per dag persoonsbeveiliging krijgen van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). De speciale dienst is bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor de bescherming van leden van het Koninklijk Huis en PVV-leider Geert Wilders.

Bij andere betrokkenen worden camera's in de omgeving geplaatst of gaan agenten in de straat surveilleren. Het is niet duidelijk hoelang de veiligheidsmaatregelen van kracht blijven.

Na de liquidatie maakte minister Ferd Grapperhaus al bekend dat de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) een team gaat leiden dat zich gaat richten op de beveiliging van onder anderen advocaten. De NCTV wil tegenover de NOS niet reageren op de maatregelen.

Wie was de geliquideerde advocaat Derk Wiersum?
1
Wie was de geliquideerde advocaat Derk Wiersum?

Advocaat van kroongetuige geliquideerd nabij eigen huis

Wiersum werd woensdagochtend geliquideerd in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. De 44-jarige advocaat, die kroongetuige Nabil B. in de zaak tegen T. bijstond, werd even na 7.30 uur beschoten door een jonge man.

De echtgenoot en vader woonde in Buitenveldert en is vlak bij zijn woning onder vuur genomen. Ondanks de massale inzet van hulpdiensten overleed hij ter plekke. De schutter is nog altijd niet gepakt.

B. heeft al meerdere belastende verklaringen afgelegd over de voortvluchtige T.. Eerder werd zijn broer, waarschijnlijk als vergeldingsactie, al doodgeschoten in zijn bedrijf in Amsterdam-Noord.