De vleesconsumptie in Nederland is in 2018 voor het eerst in negen jaar gestegen, zegt de dierenrechtenorganisatie Wakker Dier op basis van onderzoek van Wageningen Economic Research. Dit staat haaks op eerder onderzoek waaruit bleek dat de vleesconsumptie juist was afgenomen.

Gemiddeld aten Nederlanders 77,2 kilo vlees per persoon. In 2016 en 2017 was dat 76,6 kilo. Alles wordt in deze cijfers meegeteld, ook bijvoorbeeld botten.

"Minder vlees eten lijkt populair, maar de werkelijkheid is kennelijk weerbarstiger", zegt Wakker Dier. "De stijging staat haaks op de voedseltrends van de laatste jaren."

Dergelijke trends zijn bijvoorbeeld vegetarisch of veganistisch eten en het minderen van vleesconsumptie. Volgens Wakker Dier is er een stijging van de consumptie van plantaardig eten en de hoeveelheid vegetarische opties in restaurants.

Hoe de stijging mogelijk is, is nog onduidelijk. Aangezien supermarkten minder vlees verkopen en horeca-uitgaven stijgen, is het mogelijk dat mensen steeds vaker buiten de deur vlees eten.

Volgens IRI Nederland nam vleesconsumptie juist af

In augustus bleek uit onderzoek van marktonderzoeksbureau IRI Nederland dat de vleesconsumptie in Nederland juist was afgenomen. Het verschil in resultaten is te verklaren door de verschillende onderzoekmethoden die zijn gebruikt.

In het onderzoek van IRI Nederland werd enkel gekeken naar het aantal vleesproducten dat langs kassa's in supermarkten is geweest. Bij het onderzoek van Wageningen Economic Research is gekeken naar het aantal slachtingen, naar in- en uitvoer en naar veranderingen in voorraden.