Alle oververhitte deelnemers van de Dam tot Damloop die zondag naar het ziekenhuis moesten, zijn buiten levensgevaar. Dat bevestigt Ron van der Jagt, algemeen directeur bij Dam tot Damloop-organisator Le Champion, dinsdag aan NU.nl.

Van der Jagt kijkt tevreden terug op zijn besluit om de race eerder te stoppen. De hardloopwedstrijd van Amsterdam naar Zaandam werd zondag door de warmte - het was zo'n 25 graden - vroegtijdig gestopt.

Tientallen hardlopers hadden last van een hitteberoerte, waarbij de lichaamstemperatuur oploopt tot boven de 40 graden. Eén persoon moest op straat worden gereanimeerd en die maakt het volgens Van der Jagt naar omstandigheden goed.

Het zorgde voor een zware belasting van de hulpdiensten, die tientallen keren moesten uitrukken. De laatste groepen, zo'n vierduizend deelnemers, mochten daarom niet starten. Dit beschouwt Van der Jagt een dag later nog steeds als een goede beslissing.

De meeste oververhitte deelnemers die zondag gebruikmaakten van de koelbaden en vervolgens naar het ziekenhuis overgebracht werden, mochten dezelfde avond nog naar huis. Een enkeling moest langer blijven ter observatie.

Tientallen ambulanceritten meer dan verwacht

Volgens Van der Jagt was er vooraf gerekend op zo'n dertig tot veertig ambulanceritten, maar uiteindelijk werden dit er door de hoge temperatuur tientallen meer. Er moesten ook ambulances uit andere regio's komen.

Van der Jagt is tevreden over de koelbaden die deze editie voor het eerst bij de finish stonden. Eerder zei hij daar al over dat die "mogelijk levens hebben gered".

De ambulancedienst kan nog niet precies zeggen hoeveel mensen er met een ambulance zijn meegegaan vanwege oververhitting.