Het aantal volledig of gedeeltelijk rookvrije sportclubs is het afgelopen jaar meer dan verdubbeld naar 1.152 clubs, bevestigt de Alliantie Nederland Rookvrij maandag na berichtgeving van de NOS.

Van deze sportclubs hanteert het merendeel een gedeeltelijk rookverbod. 472 zijn volledig rookvrij. In 2018 waren er rond deze tijd 550 clubs deels of volledig rookvrij.

Bij de vijf populairste buitensporten onder de jeugd is nu ongeveer 16 procent (deels) rookvrij, aldus Ron Sinnige van Alliantie Nederland Rookvrij. Het gaat hierbij om de sporten voetbal, hockey, tennis, korfbal en atletiek.

Onder hockeyclubs is het aandeel rookvrije clubs het grootst: zeker 60 procent is helemaal of gedeeltelijk rookvrij. Tennisclubs hebben met 7 procent het laagste percentage deels of volledig rookvrije clubs.

Alliantie wil dat volgend jaar 2.500 sportclubs rookvrij zijn

Vanaf 1 juli 2008 mag volgens de Tabakswet bij sportaccommodaties niet binnen worden gerookt. Alliantie Nederland Rookvrij, een samenwerking tussen de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds, ziet ook graag dat het buitenterrein van sportclubs rookvrij wordt.

Alliantie Nederland Rookvrij wil dat 2.500 sportverenigingen volgend jaar rookvrij zijn. Dat willen de organisaties onder meer bereiken door sportclubs een stappenplan en gebodsborden aan te bieden.

Het aantal rokers in Nederland neemt al jaren af. Inmiddels rookt een op de vijf volwassenen, bleek eerder uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Van die groep rookt 71,6 procent dagelijks.

Stoppen we wel echt met roken?
90
Stoppen we wel echt met roken?