Justitieminister Ferd Grapperhaus toont begrip voor het weren van pers en publiek bij het proces tegen de voortvluchtige drugscrimineel Ridouan T.. Ook denkt de minister na over enkele rigoureuze maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de meest gezochte crimineel van Nederland wordt aangehouden, zei hij zondag in het programma Buitenhof.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen

Vanuit de journalistenvakbond NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren klonk er kritiek om publiek te weren bij de rechtbank. Grapperhaus zegt echter de beslissing "volledig te begrijpen" omdat de gevolgen van de liquidatie van advocaat Derk Wiersum volgens hem niet te overzien zijn.

Woensdag werd Wiersum doodgeschoten in het Amsterdamse Buitenveldert. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij, die in de omvangrijke zaak tegen T. meerdere verklaringen heeft afgelegd. De broer van B. werd eerder al doodgeschoten in zijn bedrijf in Amsterdam-Noord.

Grapperhaus noemt de georganiseerde misdaad "gif" en zegt dat er nog een groot aantal jaren inspanning nodig is om de strijd tegen de zogeheten mocro-maffia te winnen.

Grapperhaus hamert op 'forse investeringen' en wil speciaal antidrugsteam

De minister zegt dat "forse investeringen" noodzakelijk zijn en wil een speciaal antidrugsteam oprichten, bestaande uit de politie, de fiscale dienst FIOD, het Openbaar Ministerie (OM), de Koninklijke Marechaussee, de douane en enkele jeugdwerken.

Het team zou bovendien ondersteuning krijgen van de inlichtingendiensten AIVD en de MIVD om meer informatie te krijgen van criminelen die zich schuilhouden in het buitenland.