Tijdens World Cleanup Day zijn in Nederland bijna 78.000 afvalstukken opgeruimd. Dat is meer dan een verdubbeling van vorig jaar, toen zo'n 35.000 stukken zwerfvuil werden opgehaald.

Een woordvoerder bevestigt aan NU.nl dat dit jaar de meest gevonden stukken afval tot het merk van Red Bull behoren, gevolgd door Heineken, McDonald's en Marlboro. Coca-Cola voltooit de top vijf.

De meest gevonden stukken afval zouden blikjes zijn geweest. Ook verpakkingen, flessen, plastic zakjes en sigaretten werden volop opgeruimd. Meer dan 60 procent van al het geregistreerde afval zou bestaan uit plastic, gevolgd door metaal (16,6 procent) en papier (16,3 procent).

De 16.000 vrijwilligers die op ruim 1.400 plekken afval opruimden, konden een speciale app gebruiken om te registeren om wat voor soort materiaal het ging en van welke merken de verpakkingen het meest op straat belanden. Dat er dit jaar veel meer zwerfafval werd geregistreerd, komt volgens de organisatie doordat de deelnemers de app fanatieker hebben gebruikt.

In totaal deden 160 landen zaterdag mee aan de opruimactie. Dit jaar waren er tientallen acties in Nederland die waren opgezet door de Plastic Soup Foundation en de Junior Chamber International (JCI).