Tijdens een expeditie van stichting Duik de Noordzee Schoon zijn babyoesters gesignaleerd bij de vorig jaar geplaatste oesterbanken op de Borkumse Stenen, zo’n 20 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog. Het Wereld Natuur Fonds (WWF) probeert de oesterbanken in de Nederlandse wateren te herstellen.

Een woordvoerder van de natuurbeschermingsorganisatie laat weten dat het "heel goed" gaat met de uitgezette oesters. Volgens onderzoeksleider Wouter Lengkeek namens Bureau Waardenburg en Wageningen Marine Research (WMR) zijn de banken "flink gegroeid" en waren de eerste oesters al in de zomer van 2018 geboren.

Het WNF schrijft in een verklaring dat het op geen beter scenario had kunnen hopen, omdat de oesterbank zich op natuurlijke wijze uitbreidt.

In mei vorig jaar werden zo'n 80.000 oesters geplaatst in de Noordzee. Riffen die gemaakt zijn met een 3D-printer ondersteunen de poging om de oesterbanken te herstellen.

De platte oester was tot het begin van de vorige eeuw in groten getale aanwezig in de Noordzee, maar het merendeel verdween door overbevissing, ziektes en koude winters.

Duikers treffen babyoesters aan in Noordzee
62
Duikers treffen babyoesters aan in Noordzee