Het werk van koningin Máxima voor de Verenigde Naties (VN) kost de Nederlandse regering ieder jaar gemiddeld 150.000 euro, schrijft de NOS zondag op basis van gegevens van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het bedrag zou uit de post 'speciale multilaterale activiteiten' komen op de begroting van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, dat afgelopen jaar uitkwam op zo'n 17 miljoen euro, schrijft de omroep.

Het ministerie wilde niet ingaan op vragen waarom de uitgaven niet specifiek benoemd zijn. De regering zou onder meer de reis- en verblijfskosten van de koningin op zich nemen.

Jaarlijks maakt Máxima zo'n tien reizen voor haar werkzaamheden. Bijkomende kosten als beveiliging zijn niet meegerekend. Volgens de NOS is het onduidelijk hoeveel geld daaraan wordt uitgegeven.

Máxima viert tienjarig jubileum

Aankomende week viert de vorstin haar tienjarig jubileum als speciaal pleitbezorger van de secretaris-generaal van de VN voor inclusieve financiering en ontwikkeling (UNSGSA).

Máxima lobbyt bij buitenlandse staatshoofden en regeringsleiders om zoveel mogelijk mensen toegang tot financiële diensten te geven. Daarvoor ontvangt zij het symbolische bedrag van 1 dollar (0,90 euro), meldt de VN na vragen van de NOS.