De politie heeft de afgelopen jaren miljoenen euro's te veel uitgegeven aan onder meer voetbalkaarten, kistjes wijn en afscheidsfeesten, meldt onderzoeksprogramma Argos. De politie bevestigt aan NU.nl de budgetten te hebben overschreden.

In 2017 werd het zogeheten 'representatiebudget' van 11,5 miljoen euro bijvoorbeeld overschreden met 2 miljoen euro.

Het budget is bedoeld voor zaken als feestjes en relatiegeschenken, maar omdat 'representatie' niet duidelijk gedefinieerd is, werden er ook dingen gedeclareerd als onderlinge cadeaus, voetbalkaarten en kookworkshops.

Het VPRO-programma heeft inzicht gekregen in alle declaraties van dit budget tussen 2013 en 2017 en heeft deze op de site gepubliceerd.

Inmiddels zijn de uitgaven gestegen naar 15 miljoen euro, meldt de politie.

'Sommige uitgaven erg fors'

Politiewoordvoerder Robbert Salome erkent dat sommige uitgaven, zoals de afscheidsfeesten van politietopmannen Gerard Bouman en Erik Akerboom begin 2016, wel "erg fors" zijn. In totaal kostte die wisseling van de wacht bijna 90.000 euro.

Salome zegt echter ook dat het verder in de ogen van de politie vooral gaat om een "boekhoudkundige" overschrijding van het budget, omdat veel zaken niet onder representatie gedeclareerd horen te worden.

Kritisch analyseren

"Dingen zoals voetbalkaartjes, flesjes wijn, kookworkshops en bosjes bloemen voor collega's horen bijvoorbeeld niet in dat budget", zegt Salome. "Maar wij staan daar wel achter. Het zijn uitgaven die bij goed werkgeverschap horen: bijvoorbeeld wanneer een agent het moeilijk heeft gehad, iets bereikt heeft, of als er sprake is van teambuilding. Het moet alleen onder een andere post gedeclareerd worden."

Het gaat er alleen wel om dat die uitgaven "in verhouding" zijn, stelt Salome. Daarom gaat de politie sommige uitgaven die te hoog zijn "kritisch analyseren".

Politiebond ACP stelt tegen Argos teleurgesteld te zijn dat de dienst de zaken nog niet goed op orde heeft. De korpsleiding zegt tegen het VPRO-programma de situatie rondom representatiekosten te willen verbeteren.

Vorig jaar werd oud-voorzitter van de centrale ondernemingsraad bij de politie Frank Giltay nog ontslagen omdat hij vrijpostig omsprong met declaraties en politiegeld uitgaf aan dure feesten, diners en hotelovernachtingen.