Onder massale belangstelling zijn zaterdag ruim duizend parachutisten boven de Ginkelse Hei bij Ede gedropt ter ere van de 75e herdenking van bevrijdingsoperatie Market Garden.

Prinses Beatrix en de Britse prins Charles legden zaterdagmorgen de eerste krans bij de herdenking. De Britse kroonprins is tegenwoordig erekolonel. Daarop volgden tien andere kransleggingen, door onder anderen defensieminister Ank Bijleveld. (Foto: Pro Shots)

De prinses sprak ook met veteranen en hun familieleden. Minister Bijleveld stond in haar speech stil bij de oud-militairen. "Als je deze veteranen in de ogen kijkt, zie je nog steeds de moedige jonge mannen die sprongen om voor de vrijheid te vechten", zei de bewindsvrouw. (Foto: Pro Shots)

Bijna 100.000 bezoekers woonden de luchtlandingen bij, aldus de organisatie. (Foto: Gemeente Ede)

Door de massale belangstelling voor het jaarlijkse evenement ontstonden lange files richting de hei. Geïnteresseerden werd afgeraden om nog naar de hei te komen. Ook vrijdagavond, bij een eerder onderdeel van de herdenking in Arnhem, was het erg druk. Volgens Omroep Gelderland werd vier veteranen (niet op de foto) toen zelfs toegang geweigerd tot de vipruimte vanwege plaatsgebrek. (Foto: Pro Shots)

In het hele gebied rond Arnhem en Nijmegen zijn deze periode herdenkingen van de operatie in september 1944, waarmee de bevrijding van Nederland begon. (Foto: ANP)

De ruim duizend parachutisten kwamen uit Groot-Brittannië, de VS en andere NAVO-landen. Ze sprongen uit verschillende vliegtuigen waaronder Herculessen, een Trasall en een Dakota. (Foto: ANP)

Met Operatie Market Garden, die begon op 17 september 1944, wilden de geallieerden nog voor Kerst in 1944 de Tweede Wereldoorlog in Europa beslissen. De risicovolle operatie mislukte echter door een combinatie van factoren. In totaal lagen de verliezen van de geallieerden hoger dan die van de invasie bij Normandië. (Foto: Gemeente Ede)