De inleidende zittingen in het proces tegen Ridouan Taghi en zijn vermeende criminele organisatie op dinsdag 24 en donderdag 26 september zijn niet toegankelijk voor de pers en het publiek. De beslissing van de rechtbank Amsterdam is het gevolg van de moord op advocaat Derk Wiersum, die de kroongetuige Nabil B. bijstond.

De rechtbank wil desgevraagd niet uitleggen waarom de media en het publiek niet worden toegelaten.

"Deze geplande inleidende zittingen vinden plaats zeer kort nadat afgelopen woensdag een van de advocaten die bij de strafzaak betrokken was op straat werd doodgeschoten", staat in het persbericht te lezen.

"De implicaties van deze gebeurtenis zijn op dit moment nog niet volledig te overzien."

NVJ en Genootschap Hoofdredacteuren oneens met besluit

De journalistenvakbond NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren lieten vrijdag weten het uit principieel oogpunt oneens te zijn met het besluit de pers te weren bij de zitting

NOS-hoofdredacteur en voorzitter van het Genootschap Marcel Gelauff wordt geciteerd op de site van de NOS: "Het gaat om de verdediging van de rechtsstaat. Vrije nieuwsgaring is daarvan een van de fundamenten."

Wiersum vlak bij woning doodgeschoten

De 44-jarige Wiersum werd woensdag even na 7.30 uur 's ochtends vlak bij zijn woning in de Amsterdamse wijk Buitenveldert doodgeschoten. Ondanks de massale inzet van hulpdiensten overleed hij ter plekke.

Na de dood van de advocaat werden verschillende maatregelen aangekondigd. Zo worden betrokkenen in de zaak tegen Taghi, zoals advocaten, officieren van justitie en rechters, extra beveiligd.