Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus voert donderdagochtend spoedoverleg met het Openbaar Ministerie (OM) na de moord op advocaat Derk Wiersum. Ook praat hij met minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker, de Raad voor de rechtspraak en de deken van de Nederlandse orde van advocaten, Johan Rijlaarsdam.

De 44-jarige Wiersum werd woensdag rond 7.30 uur vlak bij zijn huis in de Amsterdamse wijk Buitenveldert geliquideerd.

De verdachte is na de schietpartij te voet gevlucht. Hij zou tussen de zestien en twintig jaar oud zijn. De politie kon donderdagochtend nog geen nieuwe informatie geven over het onderzoek.

Grapperhaus liet woensdag al weten dat de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) een team gaat leiden dat zich gaat richten op de beveiliging van onder anderen advocaten. Uit de Kamerbrief van de minister werd niet duidelijk hoe het team te werk zal gaan.

Donderdag hangen op alle gerechtshoven en bij de Raad voor de rechtspraak de vlaggen halfstok. De Hoge Raad heeft zijn medeleven betuigd in meerdere landelijke dagbladen.

Politieonderzoek nog in volle gang

De politie heeft donderdagochtend aan NU.nl laten weten dat er geen nieuwe updates te melden zijn in het onderzoek.

Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij. De broer van de man die meerdere verklaringen heeft afgelegd tegen de voortvluchtige Ridouan Taghi en de criminele groepering om hem heen, is eerder al doodgeschoten in zijn kantoor in Amsterdam.

Met de dood van Wiersum is een tweede liquidatie gepleegd in het omvangrijke proces tegen Taghi.