Justitieminister Ferd Grapperhaus laat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) onderzoek doen naar de moord op advocaat Derk Wiersum. Volg de laatste ontwikkelingen over de liquidatie hier.

Welkom in het liveblog over de liquidatie van de strafrechtadvocaat Derk Wiersum. De 44-jarige man, die kroongetuige Nabil B. bijstond, werd midden op straat doodgeschoten door een nog onbekende dader. Mijn naam is Lisa van der Wal en ik houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Vragen kunnen naar lisa@nu.nl.

  • Advocaat Wiersum doodgeschoten vlak bij woning in Amsterdamse Buitenveldert
  • Hij stond kroongetuige Nabil B. bij, wiens broer eerder al werd doodgeschoten als wraak
  • OM noemt het een aanslag op de rechtsstaat, NCTV bekijkt beveiliging advocaten
  • Premier Rutte zegt dat berichtgeving zeer verontrustend is
  • Verdachte is jonge man, hij is te voet gevlucht
woensdag 18 september om 16:55
Dit liveblog zal voor nu worden gesloten. Bij nieuwe ontwikkelingen zullen we uiteraard weer verslag doen. Bedankt voor het lezen!
woensdag 18 september om 16:29
woensdag 18 september om 16:20
Wie was de geliquideerde advocaat Derk Wiersum?
Video
Wie was de geliquideerde advocaat Derk Wiersum?
woensdag 18 september om 16:14
Lees hier de reacties terug op het overlijden van Wiersum.
woensdag 18 september om 16:08
Ook is namens alle partijen van de Tweede Kamer een debat aangevraagd na de dood van Wiersum. Het is nog niet bekend wanneer dit plaats zal vinden.
woensdag 18 september om 16:06
De Nederlandse Orde van Advocaten roept alle advocatenkantoren en gerechtsgebouwen op om de vlag halfstok te laten hangen, wordt uitgelegd aan NU.nl. Morgen wordt voorafgaand aan de vergadering van het college van afgevaardigden een minuut stilte gehouden.
woensdag 18 september om 15:56
Inez Weski, die Ridouan Taghi bijstaat als advocaat, laat in een reactie weten de speculaties over de dood van Wiersum te begrijpen, maar zal niet inhoudelijk ingaan op de zaak.
woensdag 18 september om 15:38
Mark Rutte vindt liquidatie 'zeer verontrustend'
Video
Mark Rutte vindt liquidatie 'zeer verontrustend'
woensdag 18 september om 15:02
De politie heeft zojuist laten weten met man en macht te werken aan het onderzoek. Hulp is nog altijd welkom volgens de politie, dus wie tips of zelfs beelden heeft moet bellen naar 0900-8844.
woensdag 18 september om 14:55
woensdag 18 september om 14:51
Ferd Grapperhaus over liquidatie: 'Dit mag niet in ons land gebeuren'
Video
Ferd Grapperhaus over liquidatie: 'Dit mag niet in ons land gebeuren'
woensdag 18 september om 14:26
Vraag: Waarom lukt het niet om de kopstukken van de mocro-maffia te vinden? 

Antwoord: Hier kun je boeken vol over schrijven (en dat is ook wel gedaan door experts). Kort samengevat is zo'n actie een van de lange adem. In het geval van Taghi is het vermoeden dat hij 1. een enorm vermogen heeft, 2. gebruikmaakt van meerdere identiteiten en mogelijk ook zijn uiterlijk heeft aangepast, en 3. zich verschuilt in het buitenland.
woensdag 18 september om 14:16
woensdag 18 september om 14:01
Hij staat zichtbaar geëmotioneerd de pers te woord. "Hij was een advocaat met een goede reputatie, die zijn werk deed en op een schofterige manier vermoord werd. Walgelijk, maar in eerste plaats moeten we treuren en ruimte geven aan de nabestaanden."
woensdag 18 september om 13:58
"De woede is groot, maar het verdriet is groter", aldus Grapperhaus in een reactie.
woensdag 18 september om 13:57
In een brief aan de Tweede Kamer laat Grapperhaus weten dat hij een team heeft samengesteld onder regie van de NCTV met vertegenwoordigers van het OM en de politie. 

"Dit team heeft de bevoegdheden om de beveiliging en bewaking te activeren respectievelijk te intensiveren op een wijze die bescherming biedt tegen deze dreiging. In dit team wordt ook nadrukkelijk bekeken wat voor de betrokken beroepsgroepen nodig is om veilig en ongestoord te kunnen functioneren."
woensdag 18 september om 13:49
Er volgt straks een verklaring van de justitieminister, die vanmorgen is bijgepraat over het onderzoek naar de liquidatie.
woensdag 18 september om 13:34
Simeon Burmeister, waarnemend deken van de Orde van Advocaten, laat aan NOS weten dat er donderdag vergaderd zal worden. Hij wil dat er een gezamenlijke actie van advocaten komt. "Wiersum was een advocaat zoals iedereen zou willen."
woensdag 18 september om 13:21
Politie noemt liquidatie 'dieptepunt in strijd georganiseerde misdaad'
Video
Politie noemt liquidatie 'dieptepunt in strijd georganiseerde misdaad'
woensdag 18 september om 13:20
Volgens een Burgernet-melding heeft de politie diverse tips ontvangen. De dader van de liquidatie is nog niet opgepakt.
woensdag 18 september om 12:59
Vraag: Krijgt een dader (dan wel zijn opdrachtgever(s)) een hogere straf op een liquidatie als deze, dan wanneer het een liquidatie binnen de onderwereld (criminelen onder elkaar) betreft?

Antwoord: Dit zal ongetwijfeld meegewogen worden, omdat het (zoals het OM het nu beschrijft) een aanslag is op de rechtsstaat.
woensdag 18 september om 12:50
Mark Rutte vindt liquidatie 'zeer verontrustend'
Video
Mark Rutte vindt liquidatie 'zeer verontrustend'
woensdag 18 september om 12:49
Korpschef Erik Akerboom laat ondertussen in een reactie weten dat het gaat om een brute moord. "Met deze brute moord is een nieuwe grens overschreden, nu ook mensen die gewoon hun werk doen niet meer veilig lijken."

"Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden, familie en vrienden, van advocaat Derk Wiersum. Ik wil dat zij weten dat wij er alles aan zullen doen om de dader te pakken. We rusten niet voordat dat gelukt is."
woensdag 18 september om 12:48
Vraag: Ik vraag me af waarom er zo weinig bekend is over de dader. Ik las dat er signalementen waren en de schutter te voet gevlucht is. Zijn dit niet slechte omstandigheden voor een jonge schutter? Mis ik iets of heeft hij hulp gehad?

Antwoord: Het is nog heel kort na de schietpartij. De politie is nog volop bezig met het buurtonderzoek en het verzamelen van informatie. Nu is het zo dat het doorgaans niet gebeurt dat iemand te voet vlucht na een liquidatie, maar we weten bijvoorbeeld ook nog niet of de dader verderop in een auto is gestapt.
woensdag 18 september om 12:39
Het gebeurt in Nederland zelden dat een advocaat vanwege zijn of haar werk slachtoffer wordt van geweld. Machiel Pul (32) werd op zijn kantoor doodgestoken in 2004, een jaar later was het de 36-jarige Evert Hingst die werd gedood. Laatstgenoemde werd zelf verdacht van witwassen, zijn moord is nooit opgehelderd. In 2017 is een advocaat in Zoetermeer in haar gezicht gestoken. Zij overleefde het incident.
woensdag 18 september om 12:19
De rechtspraak benoemt woensdag dat het een vreselijk bericht is. "Hoewel we nog weinig details kennen en daarom voorzichtig moeten zijn met het trekken van conclusies, is het schokkend dat iets dergelijks kan gebeuren in onze democratische rechtsstaat. We wensen zijn gezin, verdere familie en collega’s heel veel sterkte met dit verlies."
woensdag 18 september om 12:18
Rechters, advocaten en personeel zijn bijeengekomen bij de rechtbank in Amsterdam na de dood van Wiersum. Later vandaag komen ze weer bijeen, maar dan ook met Halsema erbij.
woensdag 18 september om 12:16
woensdag 18 september om 12:08
Justitie noemt de moord een aanslag op de rechtsstaat en zegt alles te zullen doen om de dader(s) te pakken. "Onze gedachten gaan op dit moment uit naar zijn vrouw, zijn kinderen, andere nabestaanden en collega's."
woensdag 18 september om 12:06
Het Openbaar Ministerie (OM) zegt "met grote afschuw" kennis te hebben genomen van de dood van Wiersum. "Het politieonderzoek onder leiding van een Amsterdamse officier van justitie is in volle gang en met alle scenario’s wordt rekening gehouden, waaronder het feit dat hij een kroongetuige bijstond."
woensdag 18 september om 11:48
woensdag 18 september om 11:46
woensdag 18 september om 11:44
Halsema is zelf naar de plaats delict in Buitenveldert gegaan, waar ze zich laat bijpraten over de liquidatie.
woensdag 18 september om 11:42
Politie onderzoekt plaats delict na liquidatie advocaat Nabil B.
Video
Politie onderzoekt plaats delict na liquidatie advocaat Nabil B.
woensdag 18 september om 11:38
Premier Mark Rutte heeft de liquidatie "zeer verontrustend" genoemd, voor hij zich snelde naar de Algemene Politieke Beschouwingen. Justitieminister Ferd Grapperhaus laat zich woensdagochtend bijpraten en mist dus een deel van het debat.
woensdag 18 september om 11:34
Dit is overigens wat veel collega's van Wiersum zeggen over de man. Aimabel, sympathiek, goed, kundig en vriendelijk zijn woorden die veel voorbijkomen in de eerste reacties op zijn overlijden.
woensdag 18 september om 11:33
Advocaat Marcel van Gessel reageert geschokt op het nieuws. Hij benoemt dat hij Wiersum heeft opgeleid toen hij net begon als advocaat. "Dit komt hard aan. Ik hoorde het bij de rechtbank in Rotterdam, iedereen is in tranen." Van Gessel omschrijft de advocaat als rustig en oprecht.
woensdag 18 september om 11:22
De Amsterdamse driehoek komt met spoed bijeen om de laatste ontwikkelingen te bespreken. Halsema: "Politie en hulpverleners zijn in Buitenveldert en doen wat ze kunnen. Ik leef mee met iedereen die op welke manier dan ook door deze vreselijke daad is geraakt. Ik wens de familie sterkte met de verwerking van dit onbeschrijflijke verdriet."
woensdag 18 september om 11:22

Burgemeester Femke Halsema heeft geschokt gereageerd en noemt het "een niet eerder vertoonde aanval op de advocatuur die het wezen van de rechtstaat aantast". "Dit is een afschuwelijke moord, op een vader, een advocaat, een Amsterdammer. Dit leidt tot angst en onrust onder advocaten. Voor politie en het OM heeft de zaak de hoogste prioriteit."

woensdag 18 september om 11:19
De politie heeft het gebied ruim afgezet. (Foto: Pro Shots)
woensdag 18 september om 11:18
De politie laat om 11.15 uur weten dat het forensisch onderzoek nog in volle gang is. In de omgeving wordt buurtonderzoek gedaan. Omdat de liquidatie rond 7.30 uur plaatsvond, waren veel mensen nog thuis.
woensdag 18 september om 11:17
Wiersum is vlak bij zijn woning in Buitenveldert onder vuur genomen. Hij is, ondanks inzet van de hulpdiensten, ter plaatse overleden aan zijn verwondingen.