Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag toegegeven dat het fout was om de rechtbank en betrokken verdachten niet in te lichten over het meewerken aan een documentaire over belastingfraude door sushiketen Sumo.

"Het had anders gemoeten", zei de officier van justitie. "En dat is spijtig. De reden dat we niet eerder over de documentaire naar buiten zijn getreden, is omdat we een 'trial by media' wilden voorkomen."

De verdediging vindt dat het OM het recht op vervolging heeft verspeeld met het achterhouden van deze informatie en het verstrekken van privacygevoelige informatie aan de filmploeg.

De officier van justitie gaf toe dat de privacy van de verdachten is geschonden doordat een filmploeg mocht meelopen.

Wel is de officier van mening dat de documentaire aan alle privacyregels had voldaan als alle vooraf door het OM gestelde voorwaarden waren ingewilligd.

Rechtszaak draait om fraude met omzet

De rechtszaak draait om de vermeende omzetbelastingfraude door vier mannen uit Rotterdam en Schiedam met elf restaurants van sushiketen Sumo. Het gaat onder anderen om Chi-Ho L., de in Hongkong geboren oprichter van Sumo. Hij werd op 2 december 2014 aangehouden.

De verdachten zouden contant geld niet in de administratie hebben opgenomen, waardoor er tussen 2011 en 2015 te weinig omzetbelasting werd betaald.

De rechtbank van Rotterdam wilde op 25 juli uitspraak doen, maar twee dagen eerder kwam via NRC het nieuws naar buiten dat een documentairemaker het onderzoek naar de fraude deels had gefilmd. Los van het OM was geen van de partijen hiervan op de hoogte gesteld.

OM door rechtbank opgedragen duidelijkheid te verschaffen

Daarop besloot de rechter de uitspraak uit te stellen en het OM op te dragen inzicht te geven in de contractuele afspraken met de documentairemakers. Ook moet justitie duidelijk maken hoe deze afspraken tot stand zijn gekomen.

Zo mochten de filmmakers meeluisteren met telefoontaps en kregen ze de beschikking over door de FIOD in het geheim gemaakte beelden.

De verdediging vermoedt het OM tot strafvervolging is overgegaan ten bate van de documentaire. De verdediging wil de ruwe beelden zien en inzicht krijgen in alle gemaakte afspraken.