In Nederland zijn de eerste meldingen binnengekomen van mensen die mogelijk kwalen hebben opgelopen door het gebruik van een elektronische sigaret, meldt de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) vrijdag aan Nieuwsuur.

De vereniging heeft deze week een enquête uitgezet onder de elfhonderd leden. Binnen drie dagen kwamen er drie meldingen binnen.

NVALT-voorzitter Leo van der Toorn zegt tegen Nieuwsuur dat het gaat om drie mensen die vooraf "geen grote longziekte" hadden. Ook zegt hij nog meer meldingen te verwachten.

"Een patiënt had e-sigaretten gebruikt van zijn dochter en is heel snel daarna bloed gaan ophoesten, terwijl hij aan zijn longen nog nooit iets gemankeerd had", aldus Van der Toorn.

Een andere oorzaak voor de problemen werd volgens de voorzitter niet gevonden. "Ook in de andere twee gevallen is de waarschijnlijkheid heel groot dat het gebruik van de e-sigaret ermee te maken had."

Zes Amerikaanse doden door mysterieuze ademhalingsziektes

Directe aanleiding voor de enquête is het aantal mensen in de Verenigde Staten met mysterieuze ademhalingsziektes die aan het gebruik van e-sigaretten worden toegeschreven. Zes patiënten zijn overleden.

"Dat maakt dat we ons zorgen maken. Al zijn die zorgen er eigenlijk al vanaf het begin van de komst van de e-sigaret", aldus Van der Toorn. Volgens hem kan het te maken hebben met de bestanddelen van de e-sigaret. "We weten helemaal niet wat er gebeurt als je die bestanddelen verdampt en inademt."

"We hopen door ons onderzoek meer patronen te ontdekken en zo te zien wat er hier aan de hand is. Het kan zijn dat het om andere problemen gaat. Daarom is er meer onderzoek nodig."

Problemen mogelijk veroorzaakt door verdikker in THC

Het Amerikaanse overheidsagentschap dat voedsel en medicijnen controleert, de Food and Drug Administration (FDA), meldde eerder deze week dat enkele onderzochte rookwaren THC bevatten. Dat is de voornaamste psychoactieve stof in cannabis.

THC-olie die in vloeistoffen voor e-sigaretten wordt gebruikt, kan mogelijk een verbinding van vitamine E en azijnzuur bevatten. Dit zogenoemde 'vitamine E-acetaat' wordt op de zwarte markt gebruikt om THC-olie te verdikken, schrijft Inverse. Dit omdat veelal wordt gedacht dat dikkere olie betere kwaliteit heeft.

Hoewel de FDA nog niet kan bewijzen dat vitamine E-acetaat daadwerkelijk schadelijk is, denkt het agentschap wel dat het verstandig is om de stof te vermijden. Het acetaat zit in meer consumentenproducten, maar de effecten van inhalatie zijn nog niet bekend.