Het aantal gemeenten dat ballonoplatingen verbiedt, is de afgelopen maanden hard gestegen, blijkt zaterdag uit onderzoek van Stichting De Noordzee en het KRO-NCRV-programma De Monitor. Een derde (119 van de 355) van de gemeenten in Nederland heeft zo'n verbod.

112 gemeenten ontmoedigen het oplaten van ballonnen, maar verbieden de feestelijkheden niet. De overige gemeenten hebben geen ballonbeleid of vermelden dit niet op hun website, blijkt uit het onderzoek.

In maart verboden nog 59 gemeenten het oplaten van ballonnen. De onderzoekers spreken daarom van een verdubbeling ten opzichte van een half jaar geleden.

Stichting De Noordzee startte anderhalf jaar geleden een campagne tegen het oplaten van ballonnen. Op dat moment hanteerde slechts 5 procent van de gemeenten een verbod. Volgens de stichting hebben ballonnen een negatieve impact op natuur en milieu. Zo kunnen dieren de ballonnen aanzien voor voedsel of raken ze verstrikt in de ballonlinten.

Grote steden verbieden oplaten van ballonnen

Gemeenten mogen er zelf voor kiezen om een dergelijk verbod in te stellen. Landelijk beleid over het oplaten van ballonnen is er niet. In alle steden moet voor een verbod op het oplaten van ballonnen de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) worden aangepast.

Inmiddels verbieden alle vier de grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) het oplaten van ballonnen. Per provincie zijn er wel verschillen. Zo zijn er in Friesland en Groningen veel meer gemeenten met een verbod dan Limburg en Overijssel.

Ruim drieduizend ballonresten op Nederlandse stranden

"Toch moet er meer gebeuren", zegt projectleider Marijke Boonstra van Stichting De Noordzee. Tijdens de jaarlijkse Beach Cleanup Tour in augustus, waarbij duizenden vrijwilligers afval opruimen op alle Nederlandse stranden, raapten mensen 3.276 ballonresten op.

Het verbieden van het oplaten van ballonnen hoeft de pret niet te bederven. Volgens Boonstra kunnen gemeenten kiezen voor alternatieven, zoals het oplaten van vliegers of het gebruik van bellenblaas.

De Monitor is zondag om 22.40 uur te zien op NPO2.