Een Japans echtpaar uit het Brabantse Molenschot heeft celstraffen van vier jaar gekregen voor het uithongeren en mishandelen van vijf van hun zeven kinderen. De rechtbank in Breda vindt dat poging tot doodslag bewezen is.

De vijf kinderen zijn tussen de zes en twaalf jaar oud. De school waar zij naartoe gingen, heeft vorig jaar alarm geslagen toen de kinderen voedsel uit prullenbakken haalden en zelfs eten van andere kinderen begonnen te stelen.

De kinderen waren niet alleen zeer mager, maar hadden ook blauwe plekken doordat ze thuis werden geschopt en geslagen. Vader Hidefumi M. zei tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak dat hij ze soms wel zeven weken lang opsloot in de schuur of in hun kamer.

De ouders hadden de kinderen verboden over de mishandelingen te praten en ze mochten ook niet zeggen dat ze honger hadden. Als ze dat wel deden, dan volgde een straf. Een straf kon bijvoorbeeld inhouden dat ze tot wel vijf dagen geen eten kregen.

Kinderen ondergebracht bij grootouders

De rechtbank noemde de zaak donderdag "ronduit schokkend". Bij het oudste kind, een twaalfjarige jongen, was volgens een kinderarts sprake van een levensbedreigende situatie.

Hij was "aan het afglijden naar een comateuze toestand", aldus de arts, die ook toelichtte dat dit bij de andere vier kinderen ook gebeurd zou zijn als de mishandelingen waren doorgegaan. Zo hadden ze onder meer een lage hartslag.

De ouders wezen elkaar aan als hoofdverantwoordelijke, maar worden door de rechtbank even verantwoordelijk gehouden voor de mishandeling.

De kinderen zijn ondergebracht bij hun grootouders in Japan.