De kwaliteit van de drinkwaterbronnen in Nederland staat onder druk, blijkt uit nieuw onderzoek van KWR, het kennisinstituut van de drinkwatersector. Industriële stoffen, mest en medicijnresten zouden het grondwater op steeds grotere diepten vervuilen.

Ook nitraat, bodemverontreinigingen en bestrijdingsmiddelen zouden een gevaar vormen, naast nieuwe ondergrondse activiteiten als geothermie. Het KWR waarschuwt voor een "onomkeerbare verslechtering" van de grondwaterkwaliteit.

Uit de jaarlijkse cijfers van het Compendium voor de Leefomgeving (CLO) over grondwaterwinning blijkt dat om en nabij de helft van al het kraanwater uit de grond wordt gehaald. Dat aandeel daalde de afgelopen jaren wel.

Vewin, de vereniging van drinkwaterbedrijven, roept op tot maatregelen en waarschuwt voor potentiële problemen waarmee komende generaties opgezadeld worden als er geen actie wordt ondernomen. Het zuiveren van het water zal nog mogelijk zijn, maar vergt straks "veel meer inspanning".

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) krijgt donderdag een rapport over de situatie van het grondwater overhandigd door de organisatie.