Een man is woensdagochtend overleden aan de gevolgen van een koolmonoxidevergiftiging die hij had opgelopen in een huis in Doesburg. Twee anderen zijn in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis.

Het gaat om drie personen uit één gezin. Naast de vader gaat het om de moeder en één kind. Elf andere gezinsleden worden opgevangen.

De koolmonoxidevergiftiging is waarschijnlijk ontstaan door problemen met een cv-ketel. De toedracht wordt nog onderzocht. Het huis in de Monseigneur Bekkerslaan bestaat uit twee met elkaar verbonden woningen, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden.

Burgemeester Loes van der Meijs van Doesburg gaat woensdag nog op bezoek bij het gezin. Later op de dag houdt de gemeente een informatiebijeenkomst voor buurtgenoten.

Aantal gevallen van koolmonoxidevergiftiging steeg in 2018

Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting sloegen eind 2018 alarm vanwege de 'sluipmoordenaar' koolmonoxide (CO), nadat dat jaar opvallend veel mensen met koolmonoxidevergiftiging kampten. De meeste problemen ontstaan door defecte geisers en kachels, slechte ventilatie of verstopte rookkanalen.

Het grootste deel van de koolmonoxidevergiftiginggevallen doet zich voor in de herfst en winter, als veel mensen een open haard of kachel gebruiken. Door slecht onderhoud of slechte ventilatie kan koolmonoxide zich verspreiden.

Het reukloze gas wordt niet opgemerkt en de eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op die van een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Zonder ingrijpen kan dat tot bewusteloosheid of erger leiden.