
'Staat kocht honderden meubels van Oranjes die al staatseigendom waren'
De gehele inboedel van Paleis Het Loo werd voor 20 miljoen gulden overgekocht. Zo'n driehonderd meubelstukken waren echter al in handen van de overheid omdat ze tussen 1806 en 1810 op staatskosten waren besteld.
Lodewijk Napoleon, de broer van Napoleon Bonaparte, zou het gros van het meubilair naar Nederland hebben gehaald. Een klein deel komt van de hand van koning Willem I.

Rutte reageert op ophef: Maakte Koningshuis fouten?
Commissie bestempelde antieke meubels als eigendom koningshuis
In de jaren zestig zou een commissie met hofvertegenwoordigers de antieke meubels echter als eigendom van de koninklijke familie hebben bestempeld. Dat gebeurde na uitvoerig overleg tussen de overheid en het koningshuis om tot een "zo duidelijk en eenvoudig mogelijke" oplossing te komen, aangezien de Staat al enige tijd de paleisinventarissen wilde overkopen.
Het dagblad beroept zich op overheidsdocumenten die het in het Nationaal Archief vond. Het parlement zou nooit over de aankopen zijn geïnformeerd.
NRC deed onderzoek naar de rijksaankoop en onthulde maandag dat de overheid al bijna veertig jaar 'dubbel betaalt' voor het onderhoud van de inboedel. De overheid zorgt namelijk al jaren voor het onderhoud, maar het staatshoofd ontvangt alsnog jaarlijks vergoedingen van om en nabij de 300.000 euro.
NUjij: Uitgelichte reacties