Meer Nederlanders gaan alleen wonen. In 2035 woont naar verwachting 20 procent van de Nederlanders alleen. In de grote steden loopt dat percentage op tot de helft van alle huishoudens, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dinsdag. Grote en middelgrote steden zullen de inwonersaantallen fors zien toenemen.

Op dit moment woont 17 procent van de Nederlanders alleen. Het CBS verwacht dat in de komende vijftien jaar zo'n half miljoen mensen hetzelfde gaan doen.

Het statistiekbureau noemt de toenemende vergrijzing in het land als oorzaak. Door de vergrijzing blijven veel ouderen alleen achter na het overlijden van hun partner.

Op dit moment is 19 procent van de bevolking ouder dan 65, binnen vijftien jaar neemt dit aandeel toe tot een kwart.

Nederland telt 18,3 miljoen inwoners in 2035

De totale bevolking van Nederland neemt naar verwachting met één miljoen inwoners toe tot 18,3 miljoen. Het CBS voorziet dat vooral de grote en middelgrote steden gaan groeien.

Amsterdam zal de meeste nieuwe inwoners ontvangen. Het gaat om zo'n 150.000 mensen. Daarmee neemt de totale bevolking in de stad met 20 procent toe en wonen er tegen 2035 meer dan een miljoen inwoners in de hoofdstad.

Ook Utrecht zou rekening moeten houden met een groei van 20 procent. Dit komt onder meer door de populariteit van de stad onder internationale studenten en arbeidsmigranten.

Diverse gemeenten rondom Rotterdam en Den Haag kunnen ook een forse stroom nieuwe inwoners verwachten. De nieuwbouw in deze gemeenten zou veel starters aantrekken.

Kleinere gemeenten aan de grens van Nederland zouden de komende jaren verder krimpen. Het gaat daarbij om plaatsen in het noordoosten van Groningen, Drenthe, de Achterhoek, Limburg en Zeeuws-Vlaanderen. Daar is de vergrijzing het sterkst.