De rechtbank Gelderland vernietigt tachtig natuurvergunningen die waren verleend op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS), laat de rechtbank vrijdag weten. De vergunningen waren voornamelijk voor veehouderijen.

Vooral milieuorganisaties eisten dat de vergunningen zouden worden ingetrokken. De Raad van State (RvS) oordeelde afgelopen mei dat het PAS niet gebruikt mag worden om vergunningen te verlenen, waardoor de rechtbank nu het besluit tot de vernietiging heeft genomen.

Overheden konden op basis van het PAS ondanks eventuele stikstofuitstoot toestemming geven voor projecten in de buurt van zogenaamde Natura 2000-gebieden.

Met het PAS hoefden de schadelijke gevolgen voor de natuur niet direct gecompenseerd te worden. De RvS besloot in mei dat het PAS in strijd was met Europese wetgeving.

Met het besluit van de rechtbank moet de provincie Gelderland de activiteiten van de bewuste veehouders herzien en bekijken of zij zonder het PAS alsnog een vergunning kunnen krijgen.

Stikstofuitspraak heeft gevolgen voor achttienduizend projecten

De stikstofuitspraak heeft gevolgen voor achttienduizend projecten in Nederland, meldde NRC vrijdag. Aanvankelijk werd rekening gehouden met duizenden projecten.

Minister Carola Schouten (Landbouw) wilde de Tweede Kamer informeren over de stikstofproblematiek, maar dat zou volgens NRC uitgesteld zijn tot zeker eind volgende week. Het ministerie zou wachten op een nieuwe methode om de uitstootgrenzen te berekenen.

Door de stikstofuitspraak gaat ook de maximumsnelheid op snelwegen rond de Veluwe omlaag en kan de verhoging van de maximumsnelheid op de A2 voorlopig niet doorgaan. De geplande verbreding van de Utrechtse ringweg is ook gestopt.

Waarom zorgt stikstof voor zo veel problemen in Nederland?
77
Waarom zorgt stikstof voor zo veel problemen in Nederland?