Twee derde van de pro-Deoadvocaten dreigt te stoppen, omdat de vergoedingen voor hun werkzaamheden te laag zijn en minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, zie foto) de gesubsidieerde rechtsbijstand op de schop wil nemen, blijkt uit het vrijdag verschenen onderzoek De staat van de sociale advocatuur van de SP.

Dekker wil de stijgende kosten van de rechtshulp beteugelen en kijken of zaken zonder tussenkomst van een rechter opgelost kunnen worden. Het kabinet vindt dat mensen nu te snel naar de rechter stappen. In de afgelopen zeventien jaar steeg het aantal zaken met gesubsidieerde advocaten met 42 procent.

De SP stuurde een vragenlijst naar de ruim zevenduizend mensen die werken in de sociale advocatuur en kreeg van ruim twaalfhonderd advocaten een reactie. 98 procent maakt zich zorgen over de plannen van Dekker en 94 procent is bang dat de plannen leiden tot een verdere tweedeling tussen de armere en rijkere mensen.

68 procent overweegt te stoppen met het werk en ruim 82 procent vindt dat de vergoedingen omhoog moeten. Dat adviseerde de commissie-Van der Meer, die in opdracht van de regering de rechtsbijstand onderzocht, al in 2017.

De deelnemers aan de enquête werd ook gevraagd de minister een cijfer te geven. Slechts 5 procent gaf Dekker een 6 of hoger, het gemiddelde cijfer kwam neer op een 2,8.