Station Eindhoven krijgt het predicaat Centraal Station, zo bevestigt een ProRail-woordvoerder dinsdagavond na berichtgeving van het Eindhovens Dagblad. Eerder op de dag werd al duidelijk dat ook station Amersfoort zich vanaf binnenkort zo mag noemen.

Nederland heeft op dit moment zes Centraal Stations: in de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) en in Arnhem en Leiden. Amersfoort en Eindhoven zijn straks het zevende en achtste station van Nederland die zich zo mogen noemen. De naamsverandering gaat gelden als de nieuwe dienstregeling ingaat in december.

Om als Centraal Station te boek te mogen staan, moet een stad aan een aantal criteria voldoen. Zo moeten dagelijks minimaal 40.000 reizigers het station aandoen en moet een stad minimaal honderdduizend inwoners hebben.

Amersfoort heeft nog twee andere stations: Schothorst en Vathorst. Met de nieuwe naam zal het hoofdstation van de Utrechtse stad zich beter kunnen onderscheiden van de andere twee stationnetjes. Vlak bij hoofdstation Eindhoven ligt het station Eindhoven-Strijp S en een halte bij het PSV-stadion voor fans van bezoekende clubs.

Volgens een woordvoerder van de NS zal het nodige moeten veranderen voordat de nieuwe dienstregeling ingaat. Zo moet de NS niet alleen borden en bewegwijzering op het station aanpassen, maar zal de spoorwegmaatschappij ook de naam van het station moeten veranderen in alle systemen, waaronder de reisplanner.

De gemeente Amersfoort had de naamsverandering aangevraagd en zal dit ook financieren. Volgens een woordvoerder van ProRail gaat dit om zeker 100.000 euro. Over de financiering van de Eindhovense naamswijziging zijn nog geen details bekend.