Op snelwegen rond de Veluwe gaat de maximumsnelheid omlaag vanwege de stikstofuitspraak van mei, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in het verkeersbesluit dat maandag is gepubliceerd in de Staatscourant. Ook gaan de plannen voor het verhogen van de maximumsnelheid op de A2 voorlopig niet door.

Op het A2-traject Holendrecht Maarssen mogen automobilisten overdag 100 kilometer per uur rijden. In de avond na 19.00 uur is de maximumsnelheid 130 kilometer per uur. Het plan was om de maximumsnelheid op de A2 ook overdag naar 130 kilometer per uur te verhogen, maar dit gaat voorlopig niet door.

Daarnaast gaat de maximale snelheid op vier trajecten langs de Veluwe omlaag van 130 naar 120 kilometer per uur. De minister neemt dit besluit omdat de maximumsnelheid op deze snelwegen nog niet definitief was vastgesteld en er nog een beroepsprocedure loopt tegen de voorgenomen 130 kilometer per uur.

Het betreft de A1 tussen Barneveld en knooppunt Beekbergen, de A50 tussen knooppunt Beekbergen en Epe en twee trajecten op de A28 (tussen Strand Nulde en Strand Horst en tussen Strand Horst en knooppunt Hattemerbroek).

De nieuwe maximumsnelheden gelden vanaf 1 oktober.

Honderden projecten moeten opnieuw worden bekeken

De Raad van State oordeelde in mei dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) om de hoeveelheid stikstof in Nederland terug te dringen niet effectief genoeg is. In dit programma staan maatregelen die nadelige gevolgen van nieuwe bouwprojecten moeten beperken.

Voor veel bouwprojecten, zoals de aanleg van snelwegen of het uitbreiden van veestallen, was daarvoor al toestemming gegeven. Dit was ook het geval met de A2. Rijkswaterstaat heeft daar afgelopen jaren meerdere vernieuwingen doorgevoerd om daar de maximale snelheid te kunnen verhogen, zoals het leggen van stiller asfalt.

Eerder werd al bekend dat de geplande verbreding van de Utrechtse ringweg voorlopig niet doorgaat. Ook bepaalde de Raad van State dat de geplande herontwikkeling van de voormalige vliegbasis Twente kan doorgaan.

Door de stikstofuitspraak moeten honderden projecten van Rijkswaterstaat, de provincies en de gemeenten opnieuw worden bekeken.