De man die op 31 augustus 2018 twee Amerikaanse toeristen neerstak op station Amsterdam Centraal, heeft maandag in de rechtbank verklaard dat de slachtoffers niet zijn beoogde doelwitten waren. Dat waren Nederlanders. Jawed S. wilde opkomen voor zijn religie door "wrede en oneerlijke mensen" te doden.

Met die wrede en oneerlijke mensen bedoelde S. personen die het mogelijk hebben gemaakt dat Tweede Kamerlid Geert Wilders vrijuit kon spreken. De inmiddels twintigjarige Afghaan doelde op het uitschrijven van een cartoonwedstrijd door de PVV-leider en dat de Nederlandse overheid hem hiervoor de gelegenheid bood.

Na veel aandringen specificeerde S. dat het zijn bedoeling was om Nederlanders neer te steken. Dan was zijn actie wel geslaagd, bevestigde hij.

"Als ik had geweten dat het toeristen waren, had ik ze niets aangedaan", zei S. Dat de mensen koffers bij zich hadden, was hem niet opgevallen.

De verdachte verklaarde dat hij wraak wilde nemen en zijn profeet wilde verdedigen. Om die reden kocht hij op 30 augustus 2018 een mes en reisde hij een dag later naar Amsterdam.

De man liep drie kwartier rond op het station voordat hij het mes uit zijn rugzak haalde. S. stak de twee personen neer toen zij bij de informatiebalie op het station stonden.

Politie houdt dader steekpartij onder schot op Amsterdam CS
24
Politie houdt dader steekpartij onder schot op Amsterdam CS

Man viel op door afwijkend gedrag

De man werd al door agenten in de gaten gehouden vanwege zijn afwijkende gedrag. Toen S. achter zijn tweede slachtoffer aanliep, werd hij door de politie gesommeerd zijn wapen te laten vallen. Toen de man op hen afliep, werd hij neergeschoten.

De man zei op zitting dat hij de agenten ook zou hebben neergestoken als hij daarvoor de kans had gekregen.

S. wordt vervolgd voor twee pogingen tot moord met een terroristisch oogmerk. De slachtoffers en hun familie zijn ook bij de zittingen aanwezig. Een van hen is sinds de aanval gebonden aan een rolstoel.

Geen conclusie over aanwezigheid psychische stoornis

Maandagmiddag werden twee gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) gehoord over eventuele psychische stoornissen bij de verdachte. Zij vertelden dat er geen eenduidig psychiatrisch beeld kon worden vastgesteld.

S. weigerde namelijk mee te werken aan het onderzoek. Ook was het lastig om mensen uit de omgeving van de man, zoals zijn familie in Afghanistan, vragen te stellen. Er werd dan ook geen advies afgegeven voor het eventueel opleggen van tbs.

De man zelf benadrukte niet ziek te zijn en ook geen "stempels op zich gedrukt te willen krijgen."

Slachtoffer gebonden aan rolstoel

Dinsdag zal het Openbaar Ministerie (OM) de strafeis formuleren. De zittingsdag begint met het voorlezen van de slachtofferverklaringen.

Een van de slachtoffers heeft een dwarslaesie opgelopen en is voor de rest van zijn leven gebonden aan een rolstoel. Hij eist een schadevergoeding van bijna drie miljoen euro.

De andere man heeft zenuwletsel opgelopen in zijn arm. De advocaat van de slachtoffers, John Beer, liet in een reactie weten dat het voor hen zeer zwaar valt dat S. geen spijt betuigt.