Een onderzoeksbureau heeft de afgelopen drie weken gekeken naar hoe het dak van het AFAS Station in kon storten. De laatste bevindingen worden vrijdag gedeeld.

Goedemiddag, mijn naam is Job van der Plicht en welkom in dit liveblog over de persconferentie die AZ en de Royal HaskoningDHV geven over het stadion van AZ. Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV deed op verzoek van AZ onderzoek naar het instorten van een deel van het stadiondak. Daarover presenteert het vrijdagmiddag een tussenrapport.
vrijdag 30 augustus 2019 om 14:40
Eenhoorn en Middelkoop ronden hun verhaal af en daarmee komt er een einde aan dit liveblog. Dank voor het volgen!
vrijdag 30 augustus 2019 om 14:39
Voor de normen die golden tijdens de bouw van het stadion, gold dat met neerwaartse windbelasting rekening gehouden moest zijn. De windbelasting is groter dan de neerwaartse sneeuwbelasting, waar in het AFAS Stadion wel rekening mee is gehouden, vertelt Middelkoop.
vrijdag 30 augustus 2019 om 14:35
Royal HaskoningDHV trekt geen conclusies over wie er verantwoordelijk is voor de gedeeltelijke instorting van het AFAS Stadion. Het bedrijf doet alleen onderzoek naar de oorzaak van het bezwijken van de constructie.
vrijdag 30 augustus 2019 om 14:30
Eenhoorn denkt dat in de eerste dagen van september bekend wordt op welke plek AZ de rest van het seizoen gaat spelen. Of dat op één plek is kan Eenhoorn nog niet zeggen. Wel streeft AZ daarnaar.
vrijdag 30 augustus 2019 om 14:29
Welke verbeteringen er aan het stadion worden gedaan, kan Eenhoorn nog niet zeggen, omdat dat afhankelijk is van vergunningen. "Daarom heb ik het over eventueel doortrekken van tribunedelen."
vrijdag 30 augustus 2019 om 14:24
"Onze supporters hebben veel inspanning moeten leveren om ons te volgen. Daar zijn we ze zeer dankbaar voor. We proberen te regelen dat ze geen extra kosten hebben hoeven maken", aldus Eenhoorn. "We hopen binnenkort te melden hoe lang het duurt voor we weer in ons eigen stadion kunnen spelen."
vrijdag 30 augustus 2019 om 14:22
Eenhoorn kan niet zeggen wat de kosten zijn van het instorten van het dak. Wel zijn er gesprekken met de verzekeraar van AZ. "Wij zijn goed verzekerd", zegt Eenhoorn. "Dat gaat niet alleen maar over materiaal, maar ook over bedrijfsschade."
vrijdag 30 augustus 2019 om 14:21
Middelkoop, van Royal HaskoningDHV, nu weer aan het woord. Hij vertelt dat er "heel veel is misgegaan". Zowel bij de berekeningen voor de bouw van het stadion, als tijdens de uitvoering.
vrijdag 30 augustus 2019 om 14:18
De algemeen directeur van AZ kan verder niets zeggen over een termijn waarop het stadion veilig is. Hij kan ook niet zeggen of het een optie is om voor de winterstop het dak van het stadion te halen en dan na de winterstop in een stadion zonder dak te spelen.
vrijdag 30 augustus 2019 om 14:16
Eenhoorn zegt blij te zijn zich te focussen op de toekomst. Hij benadrukt dat AZ zo snel mogelijk weer in het stadion wil spelen. Dat betekent dat AZ driekwart van de kap van het stadion gaat vervangen. Het deel van het hoofdgebouw wordt nog bekeken. Daarnaast wil AZ bekijken hoe "stappen vooruit" gezet kunnen worden. Eenhoorn noemt als voorbeeld het comfort in het stadion verbeteren, zoals de wind "die wel eens in het stadion waait". Daarnaast wordt het stadion mogelijk uitgebreid.
vrijdag 30 augustus 2019 om 14:13
Eenhoorn dankt het medeleven vanuit de voetbalwereld en spreekt zijn nadrukkelijke dank uit naar ADO Den Haag, waar AZ meerdere keren heeft gespeeld en ook in de groepsfase van de Europa League onderdak krijgt.
vrijdag 30 augustus 2019 om 14:11
Robert Eenhoorn, algemeen directeur van AZ, is nu aan het woord. Hij begint zijn verhaal persoonlijk. Hij zat op 10 augustus te eten met zijn familie en kreeg foto's doorgestuurd van het ingestorte dakdeel. Eenhoorn dacht eerst aan een slechte grap, maar kwam er snel achter dat het serieus was. "Godzijdank zijn er geen slachtoffers gevallen."
vrijdag 30 augustus 2019 om 14:09
In het eerste kwartaal van 2020 verwacht Royal HaskoningDHV het definitieve rapport te publiceren. Het duurt zo lang omdat bepaalde delen die nog onderzocht moeten worden, zich nog in het stadion bevinden. Daarnaast is ook windtunnelonderzoek nodig. Het ingenieursbureau verwacht echter vooralsnog geen andere uitkomsten uit het extra onderzoek.
vrijdag 30 augustus 2019 om 14:07
Middelkoop, vertelt dat de sterkte van het dak in de loop van de tijd is verminderd. Het dak is door piekspanningen en eerdere harde wind vermoeid geraakt. Roestvorming heeft geen rol gespeeld bij het instorten.
vrijdag 30 augustus 2019 om 14:06
Middelkoop: "De lassen waren minder sterk dan de aansluitende constructie. Er zijn aanwijzingen dat de lassen te dun zijn uitgevoerd, maar dat wordt nog verder onderzocht."
vrijdag 30 augustus 2019 om 14:03
De wind waaide op het moment van de storm in zuidwestelijke richting. De windsnelheid was hoog, maar sinds de bouw zijn zwaardere stormen geweest. Omdat de luchtstroom eerst over de Molenaar-tribune moet, wordt de luchtstroom zeer turbulent. Een neerwaartse gerichte windbelasting heeft de instorting veroorzaakt. Daar is het dak niet op ontworpen. Wel is het dak ontworpen op een neerwaartse sneeuwbelasting, zegt Middelkoop.
vrijdag 30 augustus 2019 om 14:01
De lassen bij vier spanten zijn bezweken en in de directe nabijheid van de gebroken spanten zijn ook zwaktes ontdekt, vertelt Middelkoop.
vrijdag 30 augustus 2019 om 14:00
AZ-directeur Robert Eenhoorn en Erik Middelkoop van Royal HaskoningDHV doen het woord tijdens de persconferentie. Middelkoop vertelt dat door neerwaartse dakbelasting het dak is ingestort. De storm speelde hier ook een rol mee. De verbindingen van de spanten zijn niet goed ontworpen en de lassen zijn niet sterk genoeg. Door eerdere stormen was het dak al verzwakt.
vrijdag 30 augustus 2019 om 13:55
Op 10 augustus stortte een deel van het AFAS Stadion in. Op dat moment waaide het hard en omdat er op dat moment geen mensen aanwezig waren in het stadion, vielen er geen gewonden. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde eerder dat falende lasverbindingen de oorzaak waren van het instorten van het dakdeel.