Het Wereld Natuur Fonds (WWF) heeft binnen één week maar liefst 250.000 euro ingezameld voor de bestrijding van de branden in het Amazonegebied. De Nederlandse donaties worden gebruikt voor de aanschaf van onder meer veiligheidspakken, zuurstofmaskers en helmen.

De opbrengsten worden ook gebruikt om voedsel en drinkwater voor de geëvacueerde lokale bevolking te regelen.

In de eerste twee dagen van de actie werd ruim 150.000 euro ingezameld. Het aantal donaties is deze week afgenomen, aldus een woordvoerder van het WWF. Hij verwacht niet dat er nog veel meer bijkomt, maar benadrukt dat doneren de komende tijd mogelijk blijft.

Hoewel de zegsman beklemtoont dat de donaties belangrijk zijn, laat hij weten dat het WWF zich momenteel op een oplossing voor de lange termijn focust. "Ontbossen moet niet langer rendabel zijn."

WWF en Greenpeace proberen middels een petitie druk uit te oefenen op premier Mark Rutte. Zij vinden dat de politicus bij de Europese Commissie moet aandringen op een Europese wet die wereldwijd bossen beschermt door de Europese markt vrij te maken van goederen die afkomstig zijn uit ontboste gebieden.

Brazilië heeft donderdag brandstichting voor landontginning voor twee maanden verboden. Het is nog niet duidelijk wat voor effect dit besluit zal hebben. Critici stellen dat de meeste landontginningen toch al illegaal zijn.