Zowel Nederlandse tieners zelf als hun ouders zijn kritisch over hoeveel tijd jongeren achter een telefoon, tablet of laptop doorbrengen, blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de Volkskrant. Zeven op de tien tieners zouden meer tijd buiten willen besteden.

Voor het onderzoek zijn 569 jongeren tussen de 10 en 22 jaar én hun ouders ondervraagd. Als het maken van huiswerk niet wordt meegerekend, spenderen de ondervraagde kinderen en tieners gemiddeld drie uur en twintig minuten per dag achter een scherm.

Jongeren van achttien en negentien jaar oud zitten met een gemiddelde van zo'n vier uur per dag nóg langer achter bijvoorbeeld een computer. Alle groepen vinden 2,5 uur per dag achter schermen de 'juiste' tijdsduur.

Het schermgebruik laat zowel fysiek als mentaal sporen na bij jongeren, blijkt uit het onderzoek. Meer dan de helft denkt dat het leidt tot slaapproblemen, bijna de helft denkt aan oogklachten en concentratieproblemen en precies de helft noemt schouder- en rugklachten als gevolg.

Eerder dit jaar concludeerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ook al dat jongeren die tot in de late uurtjes op hun scherm kijken slechter slapen dan degenen die dat niet doen.

Zo smerig is je telefoon
62
Zo smerig is je telefoon