In de maanden juni, juli en augustus stapten bijna 917.000 mensen in een trein om de grens over te gaan. Dat is een groei van 13 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, meldt NS International donderdag.

De gemiddelde stijging van het internationale treinverkeer was voor de NS de grootste ooit in de zomermaanden. In 2018 bedroeg de groei in de zomer 10 procent, terwijl het jaar daarvoor sprake was van 6,4 procent meer reizigers.

De intercity naar Berlijn was met 19 procent meer passagiers de grootste stijger, naar Brussel nam het internationale passagiersaantal met 11 procent toe.

Volgens de NS komt de groeiende populariteit enerzijds doordat de internationale verbindingen uitgebreid zijn en de reistijden op trajecten verkort zijn. Zo ben je sneller in Brussel en is de capaciteit van de Thalys uitgebreid. Die heeft met Disneyland Paris bovendien een nieuwe bestemming gekregen.

Londen was met een lichte daling van 1 procent de enige Europese bestemming waar iets minder reizigers per trein naartoe gingen. NS International denkt dat dit komt doordat reizigers hun reis richting Londen nu nog moeten onderbreken in Brussel voor de paspoort- en bagagecontrole.

NS: 'Mensen worden zich bewust van impact van reizen op klimaat'

Daarnaast is de aandacht voor de trein gegroeid, zegt NS International-directeur Heike Luiten. "Mensen worden zich steeds beter bewust van de impact van reizen op het klimaat en milieu. De trein wordt vaker overwogen als duurzaam alternatief voor het vliegtuig."

In heel 2018 reisden 3,5 miljoen mensen vanuit Nederland met de trein naar het buitenland. In totaal kan een reiziger bij NS International 3.300 verschillende Europese bestemmingen boeken.