De vermoedelijke veroorzaker van het ongeluk dat dinsdagavond op de A2 bij Abcoude gebeurde, was onder invloed van verdovende middelen, laat de politie woensdag aan NU.nl weten. Vlak voor het ongeval reed een auto met ongeveer 200 kilometer per uur over de vluchtstrook.

Bij het ongeluk waren meerdere voertuigen betrokken, maar niemand raakte ernstig gewond.

Agenten die op de A2 reden, zagen tussen Amsterdam en Utrecht een auto met zeer hoge snelheid over de vluchtstrook rijden. Ze zetten daarop een achtervolging in. De agenten staakten de achtervolging echter, omdat de verkeersveiligheid in het geding zou komen. In de verte, ter hoogte van Abcoude, gebeurde vervolgens het ongeval.

Een woordvoerder van de politie meldt ook dat er meerdere gevallen van asociaal rijgedrag op het kenteken van de auto stonden geregistreerd. Of de auto ook van de bestuurder is, kon de politie niet zeggen.

Advocaat: 'Verdachte dacht dat hij achtervolgd werd'

Vito Shukrula, de advocaat van de achttienjarige verdachte, zegt tegen NU.nl dat zijn cliënt in de Volkswagen Golf GTI van zijn broer reed. Volgens de verdachte zaten er "mensen achter hem" te bumperkleven. Hoewel hij naar eigen zeggen meerdere keren uitweek, bleven ze hem volgen.

"Hij dacht: straks zien ze me aan voor een crimineel en dus ging hij er met grote snelheid vandoor", aldus Shukrula. "Die auto ging achter hem aan. Later bleek dat politieagenten in burger te zijn die hem achtervolgden, omdat hij zo hard reed."

De verdachte was volgens zijn advocaat bang slachtoffer te worden van een vergismoord, omdat hij in een Volkswagen Golf GTI reed. "Hij had gehoord dat criminelen daar vaak in rijden", zegt de advocaat.

'Remmen blokkeerden bij weer invoegen op rijbaan'

Op het moment dat de verdachte weer wilde invoegen op de rijbaan, raakten de remmen geblokkeerd en knalde zijn wagen op de twee auto's ervoor, aldus de raadsman.

Na het ongeval was de A2 urenlang dicht voor onderzoek. Pas woensdagochtend vroeg ging de weg weer open. De politie doet nog verder onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.