De schouw op de Brunssummerheide, waarin belangrijke plekken in de zaak-Nicky Verstappen zijn bezocht, is dinsdagmiddag rond 14.00 uur afgerond. Verdachte Jos B. is samen met de rechters en een delegatie van het Openbaar Ministerie (OM) naar onder meer de locatie waar het elfjarige kind in 1998 dood werd aangetroffen gegaan.

Het gebied op de heide is maandagavond compleet 'schoongeveegd' door de politie en op slot gegaan: niemand mocht het gebied waarin B. zich bevond nog betreden, afgezien van de groep van 25 man die deelnam aan de schouw.

Deze groep bestond uit onder meer de rechtbank, het OM, B. en zijn advocaat Gerald Roethof en de nabestaanden van de elfjarige jongen. Zij werden vergezeld door woordvoerder van de familie, Peter R. de Vries, die dinsdagochtend zei dat het een beladen dag voor de familie Verstappen zou zijn: "Niet alleen terug op de locatie waar zij hun Nicky verloren, maar ook staan zij weer oog in oog met de man die zij daar verantwoordelijk voor houden."

Het doel van de schouw was voor de zaak belangrijke scenario's doorlopen. Een van de belangrijkste vragen: kan het DNA van B. op een andere manier dan het OM nu denkt (bijvoorbeeld doordat hij bezweet heeft rondgefietst) op de elfjarige jongen terecht zijn gekomen? Er zijn 21 DNA-sporen van B. op het kind gevonden, waarvan het merendeel op het ondergoed van Nicky.

Overzicht 20 jaar durende zoektocht moordenaar Nicky Verstappen
1
Overzicht 20 jaar durende zoektocht moordenaar Nicky Verstappen

Groep legt afstand van 5 kilometer af

De groep heeft een route van ongeveer 5 kilometer over de heide afgelegd. Zo is er niet alleen naar de vindplaats van het lichaam van het kind gekeken, maar ook naar waar het zomerkamp waar Nicky verbleef plaatsvond.

Ook liep de groep naar de locatie waar leden van de marechaussee B. staande hielden nadat ze hem, nadat het lichaam van Nicky was gevonden, zagen fietsen op de heide. Zij noteerden destijds zijn naam omdat ze het verdacht vonden dat hij zich daar ophield.

De vindplaats van Nicky, een van de bezochte locaties tijdens de schouw. (Foto: Openbaar Ministerie Limburg)

Veel veranderd in 21 jaar tijd

Hoewel de heide niet meer hetzelfde is als 21 jaar geleden, vindt de rechtbank het nog steeds een meerwaarde om de locaties te bezoeken en zo een beter beeld te krijgen van hoe deze zich tot elkaar verhouden.

"Daarbij speelt mee dat er foto's beschikbaar zijn van hoe de situatie destijds was en die dus vergeleken kunnen worden met de huidige situatie", aldus de rechtbank Limburg.

Media mochten, net als publiek, niet aanwezig zijn. Hierover was een kort geding aangespannen omdat de media meer openheid wilden over wat er op de heide zou plaatsvinden. Dat kort geding werd verloren.

De voorbereidingen voor de schouw op de Brunssummerheide. (Foto: Pro Shots)

Dinsdag ook een zitting in de zaak

Na de schouw vindt een niet-inhoudelijke zitting plaats. Dit zal ergens in de namiddag gaan beginnen, de precieze tijd is niet bekend.

B. heeft zijn betrokkenheid bij de zaak altijd ontkend en zegt later met een verklaring te komen.