Een externe medewerker van het Justitieel Complex Zaanstad is aangehouden wegens een poging geld, drugs en een set lopers voor het forceren van sloten de gevangenis in te smokkelen. Dat gebeurde op 15 augustus, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid maandag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

De woordvoerder stelt dat niets de gevangenis is binnengekomen en dat het controlesysteem heeft gewerkt.

De verdachte is in dienst van een bedrijf dat werkzaamheden in de gevangenis verricht. Het is niet bekend voor wie het geld, de lopers, de xtc-pillen en de hasj bedoeld was.

Vorige week werd al bekend dat een medewerker van het Justitieel Complex Zaanstad het gebouw was binnengekomen met een airsoftwapen in zijn sporttas. De beveiliger die de medewerker doorliet, werkt niet meer in Zaanstad, meldt het ministerie.

Wapen zat in een sporttas

De medewerker had het luchtdrukwapen naar eigen zeggen per ongeluk meegenomen naar zijn werk. Hij vertelde de portier over zijn ontdekking en liet daarop weten het wapen weer naar buiten te willen brengen.

Het Bureau Integriteit doet onderzoek naar de kwestie. In afwachting van de uitkomsten van dat onderzoek is de medewerker de toegang tot de inrichting ontzegd.

Video van gedetineerden met drugs

Eind vorig jaar dook een video op van gedetineerden die met binnengesmokkelde telefoons filmden hoe ze feestten. Op de beelden was te zien dat de mannen ook drugs tot hun beschikking hadden.

De gevangenis in Zaanstad is in 2016 in gebruik genomen.