De financieel directeur van het Afval Energie Bedrijf (AEB) in Amsterdam is per direct opgestapt, bevestigt een woordvoerder van AEB zaterdag na berichtgeving door AT5.

"De partijen zijn in goed overleg uit elkaar gegaan en hebben afgesproken er verder niet over uit te weiden", aldus de zegsman.

Het vertrek van de financiële topman van het bedrijf volgt na een rumoerige periode bij het AEB. Sinds een maand liggen vier van de zes verbrandingsovens stil vanwege veiligheidsproblemen. Ook heeft de afvalverwerker enorme financiële problemen.

De gemeente en banken hebben deze maand al 16 miljoen euro steun toegezegd, maar er is snel meer geld nodig om een faillissement te voorkomen.

De financiële steun van de gemeente en banken werd onder een aantal voorwaarden toegezegd. Zo is er sinds enkele weken een zogeheten herstructureringsmanager aangesteld. Die onderzoekt de opties voor een mogelijke gezonde financiële toekomst voor het bedrijf.

Vertrek van directeur is geen verrassing

Het vertrek van Kappelle is geen verrassing. Sinds de chaos bij het bedrijf vorige maand een nieuw dieptepunt bereikte, zijn ook al binnen de Raad van Commissarissen verschillende personen vertrokken.

Kappelle werd op 1 februari 2016 aangesteld bij het bedrijf. In het persbericht schreef de toenmalig directeur Jeroen de Swart: "Met zijn veelzijdige ervaring op het gebied van control en risicomanagement is Derk een belangrijke aanwinst voor ons team. Ik kijk uit naar zijn komst en zijn bijdrage aan de verdere ontwikkeling van AEB."

Het vertrek van Kappelle wordt door een woordvoerder van AEB bevestigd. Het bedrijf en de financieel directeur zijn volgens hem in goed overleg uit elkaar gegaan.