De rechtbank Limburg en Nederlandse media steggelen over het verbod op het toelaten van een camera als dinsdag op de Brunssummerheide een schouw wordt gehouden in de zaak-Nicky Verstappen. Dit blijkt vrijdag uit het kort geding dat verschillende media, waaronder NU.nl, RTL Boulevard, persbureau ANP en de NOS, hebben aangespannen.

De discussie draait om de schouw waarbij verdachte Jos B. dinsdag met de rechtbank verschillende locaties zal bezoeken die belangrijk zijn in de zaak. Media mogen daar niet bij aanwezig zijn, de rechtbank heeft dit verboden vanwege het behouden van het "ordentelijk verloop van de schouw".

Het doel van het kort geding is ervoor zorgen dat één persoon met een camera namens alle media aanwezig mag zijn. Zo blijft volgens de eisende partijen een rustig verloop van de schouw gegarandeerd en blijft de openbaarheid van de rechtspraak gewaarborgd.

Advocaat van de mediaorganisaties Christiaan Alberdingk Thijm heeft onder meer genoemd dat de journalisten zich altijd aan de afspraken hebben gehouden en dat er geen enkele reden is om de media nu te zien als potentiële bedreiging van de openbare orde of rechtsgang. Hij spreekt van censuur.

De rechtbank Limburg verweert zich tegen de komst van journalisten én dus ook tegen de komst van één camera. Er wordt gesteld dat ook dit tot wanorde kan leiden, onder meer omdat op de heide een route van ongeveer 5 kilometer zal worden afgelegd. Een grote mate van rust is noodzakelijk bij de schouw, zo wordt gemeld.

In het kort

  • Media vechten verbod op aanwezigheid bij schouw in zaak-Verstappen aan
  • Rechtbank Limburg weert journalisten vanwege ordentelijk verloop
  • Advocaat media betoogt dat journalisten nooit afspraken hebben geschonden
  • Media willen één persoon met een camera om rustig verloop schouw te waarborgen

Familie Verstappen en Jos B. hebben geen bezwaar tegen aanwezigheid

De familie Verstappen en de advocaat van Jos B. hebben gemeld geen bezwaar te hebben tegen het toelaten van de media bij de schouw.

Gerald Roethof, de advocaat van B., heeft zich ook als eisende partij bij de media gevoegd. "Ik kan serieus niet inzien hoe de aanwezigheid van de pers tot wanorde kan leiden", aldus Roethof. Hij betoogt dat juist de aanwezigheid van de pers voor een goed en gedegen beeld van de zaak kan zorgen.

De rechtbank in Den Haag behandelt het kort geding en zal maandag om 10.00 uur uitspraak doen in de zaak.

Overzicht 20 jaar durende zoektocht moordenaar Nicky Verstappen
1
Overzicht 20 jaar durende zoektocht moordenaar Nicky Verstappen

Naast schouw ook niet-inhoudelijke zitting

In de zaak-Verstappen is dinsdag naast de schouw ook 's middags een pro-formazitting gepland. B. ontkent betrokkenheid bij de dood van de jongen in 1998 en heeft gesteld later met een verklaring te komen.

Er zijn in totaal 21 DNA-sporen van B. op de kleding van Nicky gevonden. Het overgrote deel zat op de onderbroek van de jongen. Dankzij deze sporen kon B. vorig jaar na een klopjacht in Spanje worden opgepakt.