In een grote varkensstal in het Zuid-Hollandse dorp Streefkerk is donderdagmiddag rond 17.00 uur brand uitgebroken. Op vijftien varkens na zijn alle vijftienhonderd dieren die in de stal stonden omgekomen, meldt de brandweer.

Bij de brand kwam veel zwarte rook vrij, die richting het nabijgelegen dorp Groot-Ammers ging. De veiligheidsregio adviseert ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te zetten.

De brand was rond 18.30 uur onder controle, waardoor de rookontwikkeling snel minder wordt. De schuur is volledig uitgebrand.

De brandweer verricht metingen in de omgeving. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Dit jaar vonden al twaalf stalbranden plaats

In de nacht van woensdag op donderdag woedde in een kippenschuur in Nijkerk ook al een brand. Daarbij kwamen zestienduizend kippen om.

Op 14 augustus was er een brand in drie stallen in het Friese dorp Niawier waarbij ruim 42.000 kippen het leven lieten. Begin juli stierven zeker 100.000 kippen bij een brand in twee kippenschuren in het Groningse Kiel-Windeweer. Bij een stalbrand in het Utrechtse Linschoten kwamen eind juni tientallen varkens om.

Volgens Wakker Dier vonden in 2019 al twaalf keer eerder stalbranden plaats. In totaal kwamen daar dit jaar al 172.000 dieren bij om. Dat aantal ligt een stuk hoger dan vorig jaar: toen kwamen bij twintig stalbranden in totaal 122.000 dieren om het leven.