Ongeveer 16.000 kippen zijn in de nacht van woensdag op donderdag omgekomen door een brand in een kippenschuur in het Gelderse Nijkerk. De brand brak in de vroege uurtjes uit in een schuur aan de Bunschoterweg.

Toen de brandweerlieden arriveerden, ging het al om een uitslaande brand en was de schuur niet meer de redden, meldt Omroep Gelderland.

Wel was de brandweer nog op tijd om ervoor te zorgen dat de vlammen niet konden overslaan naar een andere schuur met kippen. Meerdere korpsen uit de regio werden opgeroepen.

Het pand is volledig uitgebrand. De vrijgekomen rook trok richting Bunschoten-Spakenburg. Om 5.40 uur meldde de brandweer dat het vuur onder controle was.

Duizenden kippen in Nijkerk komen om bij schuurbrand
24
Duizenden kippen in Nijkerk komen om bij schuurbrand

Een woordvoerder van Veiligheidsregio Gelderland-Midden liet aan de omroep weten dat er geen asbest is vrijgekomen.

Dierenrechtenorganisatie Wakker Dier houdt cijfers bij van stalbranden. Volgens de organisatie is het de twaalfde stalbrand van 2019. Bij de elf eerdere branden van dit jaar zijn 158.000 dieren om het leven gekomen. Daarmee ligt het aantal slachtoffers al flink hoger dan vorig jaar. Toen kwamen bij twintig stalbranden 122.000 dieren om het leven.