Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vliegt later deze week naar Thailand om met vertegenwoordigers van de Thaise regering over de zaak van de Nederlandse coffeeshopbaas Johan van Laarhoven te praten, schrijft hij dinsdagavond in een brief aan de Tweede Kamer. Van Laarhoven is in Thailand tot tientallen jaren cel veroordeeld voor het witwassen van drugsgeld.

Grapperhaus spreekt vrijdag met zijn Thaise ambtgenoot en de premier van dat land. Gezien het diplomatieke karakter van het overleg worden er verder geen details bekendgemaakt over de inhoud van de besprekingen.

NRC schrijft dat het Openbaar Ministerie (OM) in Breda niet blij is met de stap die de minister zet. Het OM is van mening dat Grapperhaus zich niet in de strafzaak moet mengen omdat er nog internationaal overleg tussen aanklagers plaatsvindt.

Van Laarhoven is na zijn veroordeling namelijk in cassatie gegaan. Er zouden onderhandelingen over een schikking tussen Thailand en Nederland lopen, die nu bemoeilijkt kunnen worden.

Van Laarhoven aangehouden en vervolgd in Thailand

Van Laarhoven was tot 2011 mede-eigenaar van een Nederlandse coffeeshopketen. Vier van zijn shops zouden in die tijd te grote voorraden softdrugs hebben gehad. Het OM startte een strafrechtelijk onderzoek en verdenkt Van Laarhoven van witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie.

In 2014 vroeg het OM Thailand om hulp in dit onderzoek, omdat Van Laarhoven zich daar had gevestigd. Hij werd daarop samen met zijn vrouw aangehouden door de Thaise autoriteiten, die hem vervolgens zelf vervolgden.

De coffeeshophouder is veroordeeld tot 75 jaar celstraf, waarvan twintig jaar effectief. Zijn echtgenote, die door justitie in Nederland slechts als getuige was aangemerkt, kreeg twaalf jaar cel.

Ombudsman: 'Jaren in cel beland door nalatigheid van Nederland'

De Nationale ombudsman oordeelde in maart dat de Nederlandse politie en justitie onzorgvuldig hebben gehandeld in de zaak-Van Laarhoven. Hij stelde dat de coffeeshophouder en zijn vrouw voor jaren in de cel zijn beland door nalatigheid van Nederlandse instanties.

Het OM zegt niet te hebben kunnen voorzien dat Van Laarhoven en zijn vrouw zouden worden aangehouden door de Thaise autoriteiten. De ombudsman noemde dit "ongeloofwaardig".

In april drong de Tweede Kamer er bij Grapperhaus op aan zich in te zetten om Van Laarhoven naar Nederland te krijgen.

Het OM kan Thailand vragen Van Laarhoven uit te leveren, zodat hij ook in Nederland voor de rechter kan komen. Justitie heeft dit tot op heden echter geweigerd. Wel kan Grapperhaus het OM een zogeheten aanwijzing geven om dit alsnog te doen, maar dat is niet gebeurd.