De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat verder onderzoek doen naar het instorten van het dak van het AZ-stadion, meldt de raad dinsdag. De OVV heeft dat dinsdag besloten nadat het vorige week verkennend onderzoek uitvoerde in het stadion.

"Met het onderzoek wil de raad achterhalen wat de directe en achterliggende oorzaken zijn om zo lessen te trekken voor de toekomst."

Volgens de OVV wordt zowel naar het ontwerp, de vergunningverlening en de bouw gekeken en zal ook onderzoek plaatsvinden naar het onderhoud en het beheer van het stadion.

Na het verkennende onderzoek concludeerde de onderzoeksraad dat falende lasverbindingen de oorzaak zijn van het instorten van het dak. Behalve het ingestorte deel zijn nog twee breuken en twee verdachte plekken aangetroffen, waardoor er een "acuut risico" is op verdere instorting van het stadiondak.

AZ gaat plan opstellen voor herstel

Ook de RoyalHaskoningDHV doet onderzoek naar de constructie van het dak van het AFAS Stadion. Het ingenieursbureau is ingehuurd door AZ zelf. Dat onderzoek is naar verwachting eind augustus afgerond.

Op basis van dat onderzoek zal AZ een plan opstellen waarin staat hoe het dak hersteld moet worden. Het is nog niet bekend hoelang de herstelwerkzaamheden gaan duren.

Dak AZ-stadion deels ingestort door harde wind
65
Dak AZ-stadion deels ingestort door harde wind

Tribunes blijven gesloten voor publiek

De tribunes zullen gesloten blijven voor publiek, totdat zeker is dat ze veilig zijn. De ruimtes in het hoofdgebouw van het stadion zijn niet gesloten.

Zaterdag 10 augustus stortte een deel van het dak van het AZ-stadion in. Het waaide op dat moment hard en er werden windstoten tot 100 kilometer per uur gemeten. Bij het instorten van het dak vielen geen gewonden.