"Wij zijn verdrietig door het overlijden van onze lieve zus en tante. Christina was een markante persoonlijkheid met een warm hart", zo reageren koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix vrijdag op het overlijden van prinses Christina (72).

"Met haar muzikale gedrevenheid en talent wist zij velen te beroeren. Wij koesteren de vele mooie herinneringen aan haar", aldus een bericht op de Twitter-pagina van het Koninklijk Huis.

Ook minister-president Mark Rutte is bedroefd door het overlijden van de prinses. "Haar betrokkenheid en haar warme persoonlijkheid zullen door velen in binnen- en buitenland worden gemist."

Rutte heeft vrijdagochtend telefonisch contact gehad met koning Willem-Alexander en prinses Beatrix, zo schrijft hij. "En natuurlijk zijn mijn gedachten ook bij de kinderen en kleinkinderen van prinses Christina, bij prinses Irene en prinses Margriet en bij de andere leden van de koninklijke familie", aldus de premier in een verklaring.

'Prinses Cristina was liefhebber van klassieke muziek'

Ook het Prinses Christina Concours, waar de prinses haar naam in 1990 aan verbond, heeft met groot verdriet kennisgenomen van het overlijden van prinses Christina: "Als naamgeefster en uitgesproken ambassadeur van ons concours hebben wij de prinses in de afgelopen dertig jaar leren kennen als een warme en betrokken liefhebber van klassieke muziek."

"Prinses Christina had grote belangstelling voor jong muzikaal talent. Ook volgde ze online de inzendingen van De Muziekwedstrijd en was ze persoonlijk aanwezig bij vrijwel alle finales", aldus een verklaring op de website van het Prinses Christina Concours.

Voorzitter Pieter Verhoeve van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen condoleert namens de bond de nabestaanden en dierbaren van prinses Christina. "Een originele en begaafde persoonlijkheid. Haar naam zal verbonden blijven aan het stimuleren van klassieke muziek onder jongeren; een grote verdienste."