De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft het verkennend onderzoek in het stadion van AZ woensdag aan het einde van de middag afgerond, zo meldt de onderzoeksraad donderdag aan NU.nl.

De OVV heeft het stadion na het afronden van het verkennend onderzoek vrijgegeven. "Dat betekent dat de situatie niet meer bevroren is en dat het ingestorte dak wat ons betreft opgeruimd mag worden", zegt een woordvoerder van de onderzoeksraad.

AZ is op de hoogte gesteld door de OVV, maar het wacht met het verwijderen van het ingestorte dak nadat het "sloopplan" is goedgekeurd door de gemeente Alkmaar en de Royal HaskoningDHV. De voetbalclub heeft het ingenieurs- en adviesbureau zelf ingeschakeld om onafhankelijk onderzoek uit te voeren.

De dakconstructie van de rest van het stadion is nog niet veilig verklaard, meldt AZ. Dat gebeurt pas als extra onderzoek naar de constructie is gedaan.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid voert nu nog - niet op locatie - analyses uit en besluit daarna of er een vervolgonderzoek naar het instorten van een deel van het dak van het stadion komt.

Nog niet bekend waar AZ na komende twee wedstrijden speelt

De bedrijven die gevestigd waren in het deel van het stadion waarop het dak terechtkwam, hebben volgens een woordvoerder van AZ onderdak gekregen in het hoofdgebouw van de club. Hij kon niet zeggen om hoeveel bedrijven het gaat.

De woordvoerder kon ook nog niets zeggen over waar AZ zijn thuiswedstrijden de komende tijd afwerkt. "We spelen de komende twee wedstrijden in ieder geval in het stadion van ADO Den Haag en verder dan dat kijken we nu nog niet."

Zaterdag stortte het dak van het AFAS Stadion in. Het KNMI had code geel afgegeven vanwege windstoten van zo'n 100 kilometer per uur. Toen het dak instortte, waren er geen mensen in het stadion aanwezig.