Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan in Nederlands-Indië en kwam er voor het Koninkrijk der Nederlanden officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Bij het Indisch Monument in Den Haag zijn donderdagmiddag de slachtoffers van de Japanse bezetting herdacht.

Premier Mark Rutte legde samen met staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een krans bij het monument. Ook defensieminister Ank Bijleveld was aanwezig.

Na het leggen van de krans sloeg de Indische klok, waarna de taptoe een minuut stilte inluidde. Daarna werd de Nederlandse vlag gehesen en klonk het Wilhelmus.

Tijdens de ceremonie stond de jongere generatie centraal. Zo spraken verschillende kleinkinderen van wie de grootouders de bezetting hebben meegemaakt. Tussen de toespraken door waren verschillende muzikale optredens te horen. De ceremonie werd afgesloten met een defilé langs het monument.

De eerste uitgebreide herdenking vond in 1970 plaats; sinds 1980 is het traditie. Acht jaar later, in 1988, onthulde koningin Beatrix het Indisch Monument op de Haagse Teldersweg. Sindsdien vindt de herdenking elk jaar daar plaats.